Κοινούς κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σήμερα παίρνει τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ακολουθήσει η κατάθεσή του στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:
1 Εθνική σύνταξη. «Κλείδωσε» η χορήγησή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και διαμορφώνεται με μείωση 10% στα 346,5 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης. Για λιγότερα από 19 έτη ασφάλισης η μείωση θα είναι 2% ανά έτος, έως τα 15 έτη ασφάλισης (όπως φαίνεται στον πρώτο πίνακα).
2 Ποσοστά αναπλήρωσης ανταποδοτικού τμήματος σύνταξης σε σχέση με τα έτη ασφάλισης. Για τα πρώτα 15 έτη η αναπλήρωση θα είναι 0,77% και κλιμακωτά μετά από 39 έτη ασφάλισης αυξάνεται έως το ποσοστό αναπλήρωσης ύψους 2% ανά τριετία (όπως φαίνεται στον δεύτερο πίνακα). Ουσιαστικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης επέρχονται μειώσεις συντάξεων για όσους έχουν έως 27 έτη ασφάλισης, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά το 28ο έτος ασφάλισης.
3 Επαναϋπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων που ήδη έχουν εκδοθεί. O επαναϋπολογισμός όλων των συντάξεων στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου είναι πρακτικά αδύνατος, επειδή πριν από το 2002 δεν έχουν καταχωρηθεί στοιχεία με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων στις βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων του συστήματος ΑΤΛΑΣ του υπουργείου Εργασίας.
Ετσι, ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων θα γίνει μόνο για τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή από το 2002 μέχρι σήμερα. Συνεπώς θα ληφθεί υπ’ όψιν ο μέσος όρος των αποδοχών των ασφαλισμένων της τελευταίας 16ετίας. Ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το νομοσχέδιο.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση.