Τι κρύβει η μετακίνηση Σόιμπλε στην προεδρία της Βουλής – Τα σενάρια για τη διαδοχή του και η πλάκα Τσίπρα σε Τσακαλώτο

«Χαιρόμαστε που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχθηκε την υποψηφιότητα για πρόεδρος της γερμανικής Βουλής», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ ξεκαθαρίζοντας και τις τελευταίες ασάφειες ως προς την υποψηφιότητα του νυν υπουργού Οικονομικών για το δεύτερο τη τάξη αξίωμα του γερμανικού κράτους. 

Στην εκλογή προέδρου στις 24 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής, ο Β. Σόιμπλε μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη των Συντηρητικών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Πράσινοι και Εναλλακτική για τη Γερμανία κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, με την υποψηφιότητα Σόιμπλε, ως προέδρου του κοινοβουλίου, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέτει τα θεμέλια μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελευθέρους, μιας και ανοίγει πλέον ο δρόμος για να αναλάβουν εκείνοι το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα διασφαλίζει ότι στη νέα βουλή αναλαμβάνει πρόεδρος ένας έμπειρος πολιτικός, ο οποίος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους εθνικιστές του AfD.

Ο επόμενος ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να είναι ο Βέρνερ Χόιερ ή ο Γενς Σπαν

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Β. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, στους πιθανούς υποψηφίους ανήκει ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε χριστιανοδημοκρατικά χέρια δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τον οποίο ο Β. Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει «μεγάλη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών».


Στη Γερμανία ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου εκλέγεται παραδοσιακά όταν συσταθεί σε Σώμα η νέα βουλή, 30 μέρες μετά τις γενικές εκλογές.

Συνηθίζεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου να προέρχεται από την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοπαλίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.

Εσωκομματικές πιέσεις στον Β. Σόιμπλε

Στο προοίμιο των σημερινών εξελίξεων συντηρητικοί βουλευτές άσκησαν πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της νέας βουλής, διότι επιθυμούσαν μια ισχυρή φωνή στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που θα μπορεί να αντιταχθεί στις κορώνες και τις προσπάθειες εντυπωσιασμού των λαϊκιστών της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μάλιστα ότι ακόμα και η καγκελάριος προσπάθησε να πείσει προσωπικά τον Β. Σόιμπλε να αναλάβει το σημαντικό αυτό αξίωμα.

Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών είχε ωστόσο διαρρεύσει ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραμείνει στο τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών, μιας πρόκειται για το πλέον καθοριστικό υπουργείο, τόσο όσον αφορά την γερμανική εσωτερική πολιτική, όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική. Φαίνεται ωστόσο ότι εν τέλει ο Β. Σόιμπλε πείστηκε από το κόμμα του να μην είναι τελικά μέλος του επόμενου υπουργικού συμβουλίου.

Η πλάκα Τσίπρα στον Τσακαλώτο

«Με πήρε πριν από δύο ώρες ο Πρωθυπουργός για να πάω στην Προεδρία της Βουλής, αφού έφυγε ο Σόιμπλε, να πάω κι εγώ στην Προεδρία της Βουλής» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην έναρξη της συζήτησης του με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ενώ αποδεχόμενος ότι αστειεύεται, ομολόγησε ότι «όντως το έκανε αυτό το αστείο ο Αλέξης Τσίπρας».

Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τσακαλώτος είπε «ξέραμε ποιος ήταν με τα καλά και τα κακά του, είναι μία σύνθετη προσωπικότητα που άφησε την στάμπα του, πάντως ήταν ευρωπαϊστής. Πραγματικά πίστευε μια εποχή ότι ήταν καλύτερα για τους Έλληνες να ήταν εκτός Ευρωζώνης, ωστόσο αυτό τώρα δεν το πιστεύει νομίζω, όπως και μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τον πιθανό διάδοχο του κ. Σόιμπλε.

«Το όραμα του Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν «περπατάει» και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019 αυτές θα συζητάμε. Αυτό είναι που θέλει και ο Μακρόν κι όλα αυτά δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλα «ελληνικά επεισόδια». Πρέπει τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και ζήτημα, γιατί έχει άλλα προβλήματα η Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version