Τι κρύβει η συνάντηση Βαρουφάκη με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Διεθνές θέμα στο οποίο συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα γίνεται από σήμερα η Ελλάδα με την επίσκεψη στην χώρα μας κλιμακίου του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ συνοδευόμενο από τον πρέσβη κ. David Pearce.

Η ομάδα οποία αποτελείται από τον υφυπουργό Οικονομικών Daleep Singh και την επικεφαλή του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του υπουργείου Οικονομικών Lea Bouzis θα δεί στην μία το μεσημέρι τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Στις 5 το απόγευμα στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης θα υπάρξει ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ενώ εκκρεμεί να καθοριστεί ραντεβού και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Οι συναντήσεις θα δείξουν αν είναι απλώς ένα χτύπημα στην πλάτη όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν ή αυτήν την φορά οι ΗΠΑ έχουν να προτείνουν κάτι πιο ουσιαστικό.

Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους στην Ουάσινγκτον, τα μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους και έλαβαν μέρος σε αποστολές που πραγματοποίησαν σε αρκετές χώρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίστηκε μετά από «συνεννόηση» με το Λευκό Οίκο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

Λίγες μέρες πριν προηγήθηκε η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί κανείς να στραγγίζει χώρες οι οποίες βρίσκονται σε ύφεση».

Το περίεργο είναι ότι την ημέρα της συγκεκριμένης δήλωσης έκλεισε για την ερχόμενη Δευτέρα 9 του μήνα και η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. Άνχελας Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο παιχνίδι μπήκε και η Ρωσία με τον Πρόεδρο Πούτιν να προσκαλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα.

Το θέμα με την Ρωσία βέβαια ξύπνησε στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη τις άσχημες μνήμες της υπόθεσης της Κύπρου που κατέληξε σε ένα μνημόνιο και μάλιστα με επαχθείς όρους για την Μεγαλόνησο με την Ρωσία να παρακολουθεί από μακριά της εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει εντός της ΕΕ τις συμμαχίες που επιδίωκε προκειμένου να πετύχει την αναδιάρθρωση του χρέους και την χρηματοδότηση του προγράμματος «γέφυρας» με την αύξηση του ποσού που μπορεί να εκδώσει σε έντοκα ομόλογα.

Αντίθετα, η επιθετική τακτική των πρώτων ημερών είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της «στρόφιγγας» της φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ισπανία και Πορτογαλία, δύο χώρες οι οποίες υπέφεραν και αυτές από μνημόνια διαχωρίσαν άμεσα τις θέσεις τους δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τις αλλαγές που θέλει να κάνει η Αθήνα στο πρόγραμμά της.

Ιταλία και Γαλλία δεν είπαν μεν όχι αλλά είπαν ένα διστακτικό… «ίσως» βάζοντας ως προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων που έχουν τεθεί εντός της ΕΕ.

Τόσο ο κ Ολάντ όσο και ο κ. Ρέντζι είπαν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο αλλά δεν μπορεί να διεκδικήσει παραβιάζοντας τους όρους που έχουν τεθεί για την οικονομική στήριξη που έχει δεχθεί από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Πιο ξεκάθαρη από όλους η Γερμανία απέρριψε σε όλους του τόνους και την αναδιάρθρωση χρέους αλλά και την αλλαγή του ελληνικού προγράμματος.

Exit mobile version