Αφότου ανήλθε στην εξουσία, στα τέλη Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξοδέψει όλο το χρόνο του σε συνομιλίες με τους δανειστές της Ελλάδας. Η χώρα έχει μπει σε όλα τα πρωτοσελίδα των ξένου Τύπου, αλλά λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Αυτό αναφέρει το CNBC σε σχετικό άρθρο του.
Σημειώνει πως η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων άργησε λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Αθήνας και των τεχνικών κλιμακίων, φροντίζοντας έτσι να «κολλήσουν» οι συζητήσεις, αλλά και η αναγκαία χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Τα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο που ευθύνονται και για το προσωρινό «πάγωμα» της συμφωνίας είναι τα εξής:
Η μεταρρύθμιση των συντάξεων
Οι διαφωνίες σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, έχουν γίνει γνωστές ως «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η Ελλάδα αναφέρει πως δεν επιθυμεί να διασχίσει αυτές τις γραμμές, αλλά ίσως να το κάνει αν θέλει μεγαλύτερη βοήθεια.
Η Ελλάδα πρότεινε στις μεταρρυθμίσεις του Φεβρουαρίου, οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα να ενοποιηθούν και να βελτιωθούν, εξαλείφοντας τα παραθυράκια για πρόωρες συντάξεις στον τραπεζικό και το δημόσιο τομέα. Από την άλλη, οι δανειστές θέλουν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, αλλά η Αθήνα είναι απρόθυμη να το κάνει, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι ο πληθυσμός, ήδη, υποφέρει πάρα πολύ.
Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ότι, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – μεταξύ άλλων – είναι ακόμη στα «κρίσιμα σημεία».
«Υπάρχουν σημεία εμπλοκής για τις συντάξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ζητούν συνέχεια περικοπές, υπάρχουν μη ρεαλιστικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Επιπλέον παρουσιάζεται υπερεκτίμηση των κενών χρηματοδότησης και των ελλειμμάτων που σημαίνει περισσότερη λιτότητα και περικοπές.Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που πρέπει να κάνουμε, όπως την εξυπηρέτηση του χρέους», αναφέρει ο Έλληνας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας
Οι δανειστές ζητούν την εισαγωγή πιο ευέλικτων συμβάσεων εργασίας που θα διευκολύνουν την πρόσληψη και την απόλυση των εργαζομένων. Κάτι που όμως αποτελεί ανάθεμα για την Ελλάδα, ενώ για τους δανειστές κρίνεται απαραίτητο, εάν θέλει η χώρα να είναι ανταγωνιστική.
Ένα κρίσιμο σημείο για την ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, είναι η επιθυμία της να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που είχε καταργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, πριν από πέντε χρόνια. Ο Βαρουφάκης, πάλι τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε κάνει λίγο για «έξυπνη» και «σταδιακή» προσέγγιση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις των μισθών που θα εξισορροπεί τις ανάγκες για ευελιξία. Αυτό περιλαμβάνει έναν φιλόδοξο εξορθολογισμό και μια μικρή αύξηση μισθών, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης. Και πάλι, όμως, οι δανειστές κρίνουν πως το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να περάσει. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο για την επαναφορά των δημόσιων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πού συμφωνούν
Παρά τα σημεία τριβής, υπάρχουν και κάποια στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν. Αυτά έχουν να κάνουν με τον εκσυχρονισμό της είσπραξης φόρων, την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαφθοράς και τη στροφή της Αθήνας προς κάποιες αμφισβητούμενες -μέχρι πρότινος- ιδιωτικοποιήσεις, όπως το λιμάνι του Πειραιά.
Βέβαια, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να κατευνάσει την όποια αισιοδοξία και να σημειώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup. Η ελπίδα, ωστόσο, παραμένει – ειδικά μετά την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ.
Σημαντική εξέλιξη
Κατά τον Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο CNBC ότι η κοινή δήλωση δείχνει πως «κάποια σημαντική εξέλιξη έχει συμβεί και δείχνει πως μπορεί να εξευρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες». Για να συμπληρώσει: «Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις – χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να περιλαμβάνονται οι δυσμενείς όροι για περικοπή των συντάξεων ή για μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Όλα αυτά είναι μέτρα που δημιουργούν ύφεση. Υπάρχει αρκετός χώρος για να συγκλίνουμε σε θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι περιορισμοί των πρόωρων συντάξεων», ανέφερε.