Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.

Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.

Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.


Exit mobile version