Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Όπως είπε και ο Π.Μοσκοβισί, και όπως έχει ήδη γράψει προ μηνών η Realnews, το επόμενο πρόγραμμα θα είναι ελληνικής εμπνεύσεως, θα είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα και θα πιστοποιεί την ορθότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας στα μάτια των αγορών.
Μέχρι τότε θα έχουν εκταμιευθεί άλλες δύο δόσεις (αυτή και μια ακόμα, 18 δις στο σύνολο), θα έχουν κλείσει προαπαιτούμενα, θα έχει ολοκληρωθεί και η τελική (4η) αξιολόγηση του προγράμματος και θα έχει εκτελεστεί και η 2η φάση της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Η πρώτη φάση έκοψε από τη συνολική αξία του χρέους ως το 2060, 45 δισ., ή 25 μονάδες του ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως – μια πειστική απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα “οδηγήσει” ένας νέος πρόεδρος της οροομάδας (με την Κομισιόν φυσικά να πιάνει το 2ο σετ χειριστήρια, στη φάση της εκπαίδευσής του).
Τι σημαίνει η εκλογή Τσεντένο για την Ελλάδα.
Η εκλογή του Μάριο Σεντένο στο τιμόνι του eurogroup δεν είναι ούτε “νίκη του Νότου”, ούτε φέρνει δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρωζώνη, την Ελλάδα, ή οπουδήποτε αλλού, με τον τρόπο που την εννοούν όσοι τα τελευταία εννέα χρόνια πιστεύουν ότι “η λιτότητα είναι επιταγή της ευρωζώνης, του ευρώ, ή της ΕΕ”.
Η απόφαση για το χρέος δεν θα αλλάξει και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα μειωθούν.
Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός η διαμάχη “λιτότητα – χαλάρωση” υπάρχει μόνο στις σελίδες των εφημερίδων και πουθενά αλλού. Αφετέρου ο Μάριο Σεντένο είναι εδώ και καιρό η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Γερμανίας και όλων των “κατά τον Τύπο σκληροπυρηνικών του ευρώ”.
Επιπλέον υπάρχει και ένας τρίτος λόγος: Υπουργοί που έχουν περάσει στις χώρες τους τα δυσκολότερα τεστ, αναμένουν και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Ως εκ τούτου η Πορτογαλία που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης εγκαίρως και αποπληρώνει σήμερα το ΔΝΤ πρόωρα, δεν δέχεται και πολλά μαθήματα από τη χώρα που μέσα σε εννέα χρόνια επέστεψε στο μηδέν ήδη δύο φορές (εξ ου και τα 3 προγράμματα διάσωσης).
Ευτυχώς για τον Μ.Σεντένο και για την οικονομία της συζήτησης, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία πρόθεση να κάνει πειράματα και σκοπεύει να εφαρμόσει τη μόνη δοκιμασμένη και συμπεφωνημένη συνταγή: τη σταθερότητα. Συνεπώς οι θεωρητικές συζητήσεις και διαμάχες στο δίπολο “λιτότητα – χαλάρωση” θα παραμείνουν στο επίπεδο του Τύπου.
Και για να μη βιαστεί κανείς να πει ότι “η Ευρώπη τώρα περνάει στην χαλάρωση” γιατί “νίκησαν τα επιχειρήματα του Νότου”, καλό είναι να θυμηθεί κανείς ότι ο Νότος δεν είχε ποτέ τα ίδια επιχειρήματα με την Ελλάδα (ο Νότος – Ισπανία, Πορτογαλία – Κύπρος έκανε πολύ καλά τη δουλειά του). Επιπλέον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: “κέρδισαν τα επιχειρήματα του Βορρά”, δηλαδή, μετά από προσεκτική και έξυπνη προσαρμογή τα ελλείμματα στην ευρωζώνη είναι κάτω του 1,5% και το χρέος κοντά στο 91%, τα περιθώρια αυξάνονται, όλες οι χώρες έχουν ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που συντελέστηκαν, η ανεργία είναι κάτω από τα επίπεδα του 2008 και η απασχόληση υψηλότερη από ποτέ (βλ στοιχεία eurostat.eu).
Ο Μάριο Τσεντένο θα κληθεί τώρα να οδηγήσει περίπλοκες συζητήσεις με πολύ συγκεκριμένο ζητούμενο: πρώτα την ένωση των κεφαλαιαγορών, μετά την τραπεζική ένωση, μετά τη δημοσιονομική δυνατότητα της ευρωζώνης και τέλος τις μεταρρυθμίσεις στην ΟΝΕ με κοινό Υπουργό Οικονομικών (που θα είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος) και δημοκρατικό καταλογισμό στα πλαίσια της κοινοτικής μεθόδου (δηλαδή σε κάποια σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Ο Μάριο Σεντένο θα κριθεί από το αν μπορεί να χτίζει συναινέσεις, όχι από το αν θα επιτρέψει (λες και είναι στο χέρι του) τη χαλάρωση και τη δημοσιονομική εκτροπή.
Βεβαίως στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι αυτά τα παράλογα ερωτήματα υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα διότι εννέα χρόνια τώρα, στην Ελλάδα ο πληθυσμός, με την ευθύνη του πολιτικού κόσμου δεν είδε ποτέ την ευθύνη της χώρας στα μάτια.
Η Ελλάδα δεν είχε να διαλέξει ανάμεσα στη λιτότητα και την επέκταση, ή τη χαλάρωση (ή την ανάπτυξη κατ’ άλλους). Η Ελλάδα διέπραξε για 5 χρόνια στατιστική απάτη με την κυβέρνηση Καραμανλή, έκρυψε ελλείμματα που πήγαν σε αυξήσεις μισθών, εφάπαξ, συντάξεις 45άρηδων και 50άρηδων, σπατάλη και κακοδιαχείριση, στο υπόβαθρο μιας κλειστής οικονομίας με μαφιόζικου τύπου στεγανά, κλειστά επαγγέλματα και μια ανταγωνιστικότητα που διολίσθαινε με ρυθμό χιονοστιβάδας.
Όλες αυτές οι παραδοχές αποτελούν σήμερα νόμο του κράτους μετά από πραγματικές έρευνες και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεως, κυρίως από τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των διψήφιων πρωτογενών ελλειμμάτων.
Και για αυτό καλό είναι να ακουστεί ως προειδοποίηση, η χθεσινή δήλωση Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ, πως κάποια στιγμή θα γραφτεί ένα βιβλίο για την ελληνική κρίση, χωρίς όμως τις παράνοιες και τα ψέματα που κράτησαν την Ελλάδα πίσω 9 χρόνια.
Τσακαλώτος: Πιστεύω ότι η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα
Για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τον διάδοχο του Νταισελμπλουμ, Μάριο Σεντένο μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την εξοδό του από το Eurogroup.
«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση για την Ελλάδα σήμερα στο πρώτο γύρο των συζητήσεων του Eurogroup γιατί όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια που τόσο σύντομα φτάσαμε σε SLA με τους θεσμούς –και οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί εργάστηκαν σκληρά για αυτό το αποτέλεσμα και υπήρξε μια γενική αποδοχή για το γεγονός αυτό», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος μετά την σημερινή συνεδρίαση.
« Φυσικά τώρα έχουμε το θέμα της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων το συντομότερο δυνατό. Ήταν πολύ καλή συνάντηση για την Ελλάδα γιατί ο Κλαους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ξεκαθάρισε ότι απέδωσαν καλύτερα από τις προσδοκίες του και τώρα πιστεύει ότι μέχρι το 2060 θα υπάρξει μείωση της τάξης του 25% στο ΑΕΠ του χρέους όχι 20% που αρχικά εκτιμούσε. Επομένως, συνολικά καλή συνάντηση, ακόμη μένει πολλή δουλειά να γίνει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα και υπάρχει γενική συμφωνία ότι συμβαίνει αυτό. Οπότε πιστεύω ότι θα υπάρξει ακόμη καλύτερο το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου» πρόσθεσε.
«Είμαι σίγουρος ότι ο Μάριο Σεντένο θα κάνει πολύ καλή δουλειά, έχει την υποστήριξη πολλών προσώπων και όλο το Eurogroup πιστεύει ότι θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Και παρά το γεγονός ότι, όπως έχουν ήδη πει πολλοί, ο Γ. Ντάισελμπλουμ έχει θέσει ψηλά τον πήχη, οπότε έχει πολλή δουλειά να κάνει, όχι μόνο για το Γιουρογκρουπ αλλά και για την ατζέντα της βελτίωσης της οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης» κατέληξε.
Πηγή: Real.gr