Tι δείχνει η έρευνα του ΚΕΦΙΜ για τη νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα

διαδικασία

Η νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα βελτιώνεται  με μικρά αλλά με σταθερά βήματα όπως δείχνει ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης  του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Ο δείκτης αυτός εξετάζει τους νόμους που ψηφίστηκαν κατά το ημερολογιακό έτος 2023, το ΚΕΦΙΜ επισημαίνει, σε σχετικό δελτίο Τύπου, ότι η νομοθετική ποιότητα στην Ελλάδα το 2023 βελτιώθηκε κατά 1,8 μονάδα, φτάνοντας στο 60,4/100.

Ειδικότερα: «Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, σε πεδία όπως η ψήφιση του συνόλου των νόμων με κανονική διαδικασία, η μείωση του αριθμού των τροπολογιών (παρά την αύξηση των άρθρων και των σελίδων τους) και η αύξηση του ποσοστού των τροπολογιών που συνοδεύονται από ανάλυση συνεπειών ρύθμισης».

Στον αντίποδα, «οι μεγαλύτερες αδυναμίες το 2023 εντοπίζονται στην προκοινοβουλευτική διαδικασία και την εφαρμογή των νόμων, σε πεδία όπως το χαμηλό ποσοστό των άρθρων που τίθενται προς διαβούλευση (το οποίο, ωστόσο, έχει αυξητική τάση), η φτωχή σε ποσοτικά δεδομένα ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, ο μεγάλος αριθμός εξουσιοδοτήσεων για Υπουργικές Αποφάσεις και το μικρό ποσοστό ενεργοποίησής τους εντός 6 μηνών».

Τα κύρια ευρήματα του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης

Τα κύρια ευρήματα του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης είναι τα εξής:

«Οι θετικές εξελίξεις σε σύγκριση με το 2022:

Οι αρνητικές εξελίξεις σε σύγκριση με το 2022:

Σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ, τα κύρια ευρήματα για την περίοδο 2014-2023 είναι τα εξής:

 

Οι δηλώσεις

Ο επικεφαλής της μελέτης, πρώην βουλευτής και εμπειρογνώμων δημόσιας διοίκησης δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, δήλωσε: «Παρά τη βελτιωτική τάση που καταγράφεται στην νομοθετική διαδικασία, οι παθογένειες της πολυνομίας και της κακονομίας επιμένουν. Μια ουσιαστική τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το σεβασμό στους νόμους και το Σύνταγμα θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την ποιότητα της νομοθέτησης στην χώρα».

Ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης αναδεικνύει και φέτος τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της νομοθετικής διαδικασίας στη χώρα μας: Η ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης, η αντιμετώπιση του καθόλου τιμητικού φαινομένου των τροπολογιών, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συνεπειών ρύθμισης με χρήση ποσοτικών δεδομένων και η επιτάχυνση του χρόνου ενεργοποίησης των ψηφισθέντων νόμων πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες στη μεταρρύθμιση του κοινοβουλευτικού έργου. Για να θωρακίσουμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι των υπαρκτών και μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα, η ποιότητα του νομοθετικού έργου πρέπει να συνεχίσει να μας απασχολεί σοβαρά».

Exit mobile version