Quantcast
Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική - enikonomia.gr
share

Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική

δημοσιεύτηκε:

Η 2η θεματική ενότητα του debate αφορούσε στη δημόσια διοίκηση και την κοινωνική πολιτική. Δείτε τι απαντήσεις έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την πρώτη ερώτηση υπέβαλε ο Aντώνης Σρόιτερ στην Φώφη Γεννηματά και αφορούσε στο πόρισμα για τα οικονομικά και την κακοδιαχείριση στο ΠΑΣΟΚ και θα το δώσει στη δημοσιότητα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως το πόρισμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα ο οποίος κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και διόρθωσε τον δημοσιογράφο λέγοντας πως η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αφορά τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια η Μαρία Χούκλη απηύθυνε ερώτηση προς τον Πάνο Καμμένο εάν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους. «Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας» απάντησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συνέχισε λέγοντας πως εκείνη τη νύχτα έπρεπε να επιλέξουμε αν θα πυροβολήσουμε τη χώρα ή τα πόδια μας. Πρόσθεσε ότι στήριξε την πρόταση αυτή που κατάφερε ορισμένα πράγματα όπως τη ρύθμιση του χρέους.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα ποια είναι η ευθύνη του ΚΚΕ για τη διόγκωση του δημοσίου τομέα. Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως «έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς». Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.

Η Σία Κοσιώνη απηύθυνε ερώτηση στον Σταύρο Θεοδωράκη για τον αν θα αποτρέψει ή θα ενθαρρύνει απολύσεις στο δημόσιο.Ο επικαφελής του Ποταμιού τόνισε ότι στόχος είναι να «μειώσουμε το κόστος στα ρετιρέ της εξουσίας». Ανέφερε ότι τα κόμματα έχουν το δημόσιο ως αποκούμπι για να ικανοποιούν τα κομματικά τους στελέχη και πως το Ποτάμι στοχεύει να «χτυπήσει» τη γραφειοκρατία και στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών.

Ο Μάκης Γιομπαζιολιάς ρώτησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αν θέλει δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας απάντησε: «Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια».

Στη συνέχεια η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ασφαλιστικό και τις περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά. «Είναι το μόνο νέο που μας έφερε αυτούς τους μήνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα». Όπως ανέφερε το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα. « Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως « για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό». Όπως τόνισε, η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές , τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας. « Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την τελευταία ερώτηση της θεματικής ενότητας υπέβαλε ο Αντώνης Σρόιτερ στον Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, πρόσθεσε ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ. Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση. Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί είναι άδικος νόμος, ενώ στην ερώτηση αν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν νομοθετήθηκε , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.

 

Πηγή: enikos.gr

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.