Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις

Τις βασικές αλλαγές που οδηγούν σε αποκατάσταση  των  εργασιακών  σχέσεων και οδηγούν στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παρουσίασε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Αναλυτικά αφορούν:

1.Με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου θα προωθηθούν μία σειρά διατάξεων που σχετίζονται με τις τη θεσμική αποκατάσταση και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η τήρησή τους και από εργοδότες που δεν είναι στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.
Η διάρκεια της μετενέργειας (που έχει περιοριστεί από τους έξι στους τρεις μήνες).
Η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Τα επιδόματα που θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της μετενέργειας (π.χ. Γάμου) των συμβάσεων

2.Kαταργούνται  οι  αντεργατικες ρυθμίσεις που από την μια, μείωσαν τον κατώτατο μισθό στα 586 και 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και πάγωσαν της τριετίες, πρακτικά επ’ αόριστον.

Παράλληλα προωθείται η ικανοποίηση του διακηρυγμένου στόχου της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας στον τρόπο διαμόρφωσης των αμοιβών.

Σημειώνεται πως το 2012 ο κατώτερος μισθός είχε μειωθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα υποχώρησε στα 586 ευρώ από τα 751 ευρώ (μείωση 22%) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους νέους (μείωση 32%).

3. Προωθούνται παρεμβάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς, σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.

Επίσης προωθείται και την αλλαγή του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου από το 5% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 2%.

 

Exit mobile version