Εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπόθεση Μουζάλα, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για το προσφυγικό, αλλά και την αξιολόγηση, εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ολλανδό προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε, ενώ το απόγευμα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Δεν αποκλείεται μάλιστα αύριο να υπάρξει και διμερής συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο πριν από την Σύνοδο Κορυφής.
Εν όψει των αποφάσεων της Συνόδου η Αθήνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει:
– Τη στροφή που αναμένεται να πραγματοποιήσει -είτε το ομολογήσει δημοσίως, είτε όχι- η Άνγκελα Μέρκελ μετά την ήττα του κόμματός της στα τρία γερμανικά κρατίδια. Στροφή που αναμένεται να φέρει σε περαιτέρω δύσκολη θέση την Αθήνα, πρωτίστως στο προσφυγικό.
– Την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συναινέσει στο άνοιγμα όλων των ενταξιακών κεφαλαίων που ζητεί η Άγκυρα, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σήμερα, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ σε Λευκωσία και Τουρκία.
– Την αντίδραση ουσιαστικά της Ρώμης σε συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς θεωρεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητήσουν διαύλους προσέγγισης της Κεντρικής Ευρώπης μέσω Ιταλίας.
– Την κατηγορηματική αντίρρηση των Παρισίων και του Φρ. Ολάντ στην παραχώρηση βίζας σε Τούρκους πολίτες όπως ζητεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
– Την εκπεφρασμένη θέση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ να θέσει βέτο, εάν ληφθεί μια απόφαση που θα αμφισβητεί έστω και επί μέρους τη στρατηγική τους.
Η Αθήνα μοιάζει να έχει -και ανεξαρτήτως των υπερβολών κριτικής μέρους της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση- πρόβλημα διαχείρισης του προσφυγικού σε βάθος χρόνου και έλλειψη συνολικού σχεδίου.
Το κυρίαρχο, ωστόσο, είναι ότι η αυριανή Σύνοδος Κορυφής βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με την Αθήνα να μην βρίσκει ακόμα λύση στα προβλήματα επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και τη μετεγκατάσταση όσων προσφύγων παραμένουν στη χώρα μας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως η Σύνοδος Κορυφής θα κρίνει πολλά όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα.