Θεοδωρικάκος στον Realfm 97,8: Θα ήταν κοροϊδία οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να μην ψηφίζουν για το ποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός

“Υπάρχει μία βασική συνθήκη, την οποία πιστεύω ότι ούτε οι Έλληνες που ζούμε εδώ στην πατρίδα την έχουμε συνειδητοποιήσει, νομίζω ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν τη γνωρίζει καν, και πολύ περισσότερο δεν το γνωρίζουν τα αδέλφια μας που ζουν σε ολόκληρη τη Γη”, είπε μεταξύ άλλων υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο.

“Ποια είναι η συνθήκη; Το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο όπως γνωρίζετε αυτό το συγκεκριμένο Σύνταγμα και αυτή τη Συνθήκη δεν την έχει δημιουργήσει ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών που μπήκε στην πολιτική πριν από έναν χρόνο, δεν την έχει δημιουργήσει ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλοι έχουν δημιουργήσει αυτή τη συνθήκη. Ο νόμος που ορίζει το πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού για να ισχύσει θέλει 200 ψήφους. Η ΝΔ έχει 158”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος.

“Ο αγαπητός μου φίλος, υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Αντώνης Διαματάρης που εκ των πραγμάτων, συναισθηματικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, πολιτικά εκφράζει την ομογένεια, γιατί ο άνθρωπος έχει περάσει δεκαετίες ως ομογενής στις ΗΠΑ, λέει το αυτονόητο ότι θέλουμε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουμε. Αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης, αλλά η κυβέρνηση θέλει 200 ψήφους, δεν τις έχει, έπρεπε να κάνει συμφωνία με τα άλλα κόμματα. Κάναμε μία συμφωνία… Κάθε Έλληνας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους έχει το δικαίωμα όταν γίνουν οι εκλογές να έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει με τίποτα. Συζητάμε το πώς θα διευκολυνθούν οι άνθρωποι να ψηφίσουν στη χώρα που βρίσκονται. Τέτοιο δικαίωμα έχουν οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν από τη χώρα, θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν περάσει δύο χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή είναι η προϋπόθεση που βάζει η συμφωνία, και έχουν και μία στοιχειώδη οικονομική σχέση με τη χώρα”, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

“Με αυτή τη ρύθμιση όλοι οι Έλληνες που έχουν φύγει από τη χώρα τα τελευταία 33 χρόνια ψηφίζουν, 33χρόνια είναι μία ολόκληρη ζωή… Οι υπόλοιποι δεν εξαιρούνται, μπορεί κάποιος να έχει φύγει 50 χρόνια από την Ελλάδα, αλλά να έχει έρθει στη χώρα δύο χρόνια μέσα σε αυτό το διάστημα για να εργαστεί, για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του υποχρέωση, να πάει στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, σε οτιδήποτε δημόσιο έγγραφο αποδεικνύει την παρουσία του στη χώρα και τη σχέση του με τη χώρα αυτά τα δύο χρόνια… Τα δυο χρόνια δεν είναι σερί, μπορεί να είναι, μπορεί και όχι, αρκεί να αθροίζονται αυτά τα δύο χρόνια”

“Θα ήταν κοροϊδία οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να μην ψηφίζουν για το ποιος εκλέγεται Πρωθυπουργός και ποιος είναι στην αντιπολίτευση, για το ποιοι είναι οι συσχετισμοί των κομμάτων. Αυτό το διασφαλίσαμε, συμφωνήθηκε τελικά από όλα τα κόμματα, εκάμφθη η αρχική αντίρρηση που είχε σε αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως οι Έλληνες του εξωτερικού θα πάρουν στα χέρια τους στην πρεσβεία, στο προξενείο, στο εκλογικό τμήμα, θα πάρουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν να ψηφίσουν και θα ρίξουν αυτό το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Για αυτό τον σκοπό αυξάνουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 προκειμένου να διευκολυνθούν όλα τα κόμματα”, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακούστε το ηχητικό:


Δεν υπάρχει υποστήριξη HTML5https://media.enikonomia.gr/data/podcasts/224939_60954c3c6b-b824f4c0088ac081.mp3

Exit mobile version