«Ο χρόνος είναι εχθρός μας και όχι σύμμαχος μας. Ας προχωρήσει ο κ. Τσίπρας σε μια συμφωνία σήμερα για να μην κάνει άλλη μια άτακτη υποχώρηση την Άνοιξη» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», και συνέχισε λέγοντας «Δεν ξέρω τι ζητούν οι δανειστές. Προφανώς κάποιοι εξ αυτών να έχουν αποθρασυνθεί βλέποντας απέναντι τους μια κυβέρνηση σε χειμερία νάρκη».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το μέλλον του Κινήματος τόνισε ότι όσοι τζογάρουν στο «τέλος» του Ποταμιού θα χάσουν τα λεφτά τους, ενώ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά τη στάση του στο θέμα των συνεργασιών λέγοντας: «Εκλέχθηκα με μια σημαία, δεν θα την πετάξω για να πάω να κουνάω πλαστικά σημαιάκια στις συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων. Οι γυρολόγοι πολιτικοί φέρνουν αναγούλα στους πολίτες».
Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους «τρεις» ανέφερε ότι «από την αρχή στηρίξαμε την προσπάθεια. Στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα… Οι λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα της χώρας είναι αυτές που λέμε εδώ και τρία χρόνια». Κλείνοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι προτεραιότητα για τη χώρα είναι: «Να δώσουμε λύσεις από το μέλλον και όχι από τα σεντούκια. Ο τόπος δεν χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο με καλύτερο αμπαλάζ. Πρέπει να οπισθοχωρήσει το κομματικό κράτος και να μπουν στην πρώτη γραμμή οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας».
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση; Ακόμα και αν οι δανειστές ζητήσουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μείωση του αφορολόγητου;
ΣΘ: Δεν ξέρω τι ζητούν οι δανειστές. Προφανώς κάποιοι εξ αυτών να έχουν αποθρασυνθεί βλέποντας απέναντι τους μια κυβέρνηση σε χειμερία νάρκη. Αλλά εσείς πιστεύετε ότι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα ζητούν λιγότερα; Ο χρόνος είναι εχθρός μας και όχι σύμμαχος μας. Ας προχωρήσει λοιπόν ο κ.Τσίπρας σε μια συμφωνία σήμερα για να μην κάνει άλλη μια άτακτη υποχώρηση την Άνοιξη.
Πολλά ξένα Μέσα πάντως συνεχίζουν να μιλούν για Grexit. Κάποιοι, όπως ο κ. Σόιμπλε, το παρουσιάζουν και ως ευκαιρία για τους Έλληνες.
ΣΘ: Το σενάριο της δραχμής είναι το σενάριο της κόλασης. Και το έχουμε αποδείξει με νούμερα. Οι φτωχοί θα γίνουν ζητιάνοι και η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί εντελώς. Και θα πλουτίσουν αυτοί που έχουν κρυμμένα ευρώ, κυρίως στο εξωτερικό. Υπάρχουν ουκ ολίγοι επιχειρηματίες, εργολάβοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί που έχουν τις ιδέες τους στην Ελλάδα αλλά τα λεφτά τους έξω. Οι Έλληνες όμως δεν θα πετάξουν επτά χρόνια θυσίες…
Μήπως οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτάσσουν ευρύτερες συναινέσεις από την παρούσα Βουλή; Είναι λύση οι εκλογές;
ΣΘ: Όποιος λέει για εκλογές πρέπει να μας πει και πότε να γίνουν. Τον Μάρτιο και να χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση; Την ίδια επιπολαιότητα είχε επιδείξει και ο κ.Τσίπρας το ’14. Έλεγε να φύγει εδώ και τώρα ο Σαμαράς και εγώ θα σας οδηγήσω στον επίγειο παράδεισο. Εγώ δεν πιστεύω στους παραδείσους. Η χώρα είναι στο μέσο μιας τρικυμίας. Αφήστε να σταθεροποιηθεί το σκάφος και μετά συζητάμε και για εκλογές.
Κυβέρνηση όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων θα βλέπατε;
ΣΘ: Αν ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης, να έρθει στην Βουλή και να το πει. Θα βρεθεί λύση.
Δεν είστε αντίθετος δηλαδή στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας όλων των ευρωπαϊστών για να σωθεί η χώρα;
ΣΘ: Δύο πράγματα γέννησαν το Ποτάμι: Η σύγκρουση με το παλιό καθεστώς και η ανάγκη των συναινέσεων. Όχι όμως των συγκαλύψεων. Γιατί συνήθως οι οικουμενικές καταλήγουν στο να κρύβουν όλοι μαζί τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αν όμως υπάρχει διάθεση για τολμηρές λύσεις, εμείς εδώ είμαστε.
Ανησυχείτε με την συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την απόφαση να μην εκδοθούν οι «8»;
ΣΘ: Ανησυχώ αλλά δεν πανικοβάλλομαι όπως μερικοί στην κυβέρνηση. Οι δικαστές μας, έκαναν αυτό που αρμόζει σε μια σύγχρονη χώρα και τους αξίζει ένα μεγάλο «Μπράβο». Και ο Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει – ειδικά τώρα που η οικονομία του κλυδωνίζεται – ότι έχει ανάγκη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και στον δρόμο προς την ΕΕ δεν πας ούτε με τανκς, ούτε με πυραυλακάτους. Ας ηρεμήσουν λοιπόν.
Βλέπετε η Τουρκία να μας επιβάλει αντίποινα μέσω μεταναστευτικού;
ΣΘ: Πριν το κάνει, πρέπει να σκεφθεί ότι θα το πληρώσει ακριβά. Θα χάσει δισεκατομμύρια από την ΕΕ και την Γερμανία. Ελπίζω η κυβέρνηση μας να το έχει κάνει σαφές και στους εταίρους μας και στους γείτονες μας. Αν το Αιγαίο γίνει ξανά τάφος για μετανάστες και πρόσφυγες η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι θα τιμωρηθεί. Όμως το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο μεταναστευτικό είναι η ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πολλά λόγια κανένα έργο.
Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς δηλαδή σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές θα λέγαμε, ζήτημα;
ΣΘ : Όλα θα τα κάναμε διαφορετικά. Ακόμη τους έχουν στις σκηνές ενώ κάποιοι κάνουν πάρτι με τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Θα βάζαμε διοικητές με αυξημένα προσόντα σε όλους τους χώρους φιλοξενίας. Με χρονοδιάγραμμα και οργανόγραμμα. Και βέβαια θα απαιτούσαμε από την ΕΕ την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζει τις ανάγκες όσο κανένας άλλο. Ξέρετε ότι στα νησιά μας χρηματοδοτούνται μόνο οι ΜΚΟ και όχι οι Δήμοι; Είναι παράλογο. Όλοι, κράτος και ΜΚΟ θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα διαφανές σχέδιο δράσης. Δεν γίνεται να αυτοσχεδιάζουμε ενώ άνθρωποι πεθαίνουν.
Κάνετε συνεχώς σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα. Ένας «ουδέτερος» θα μπορούσε να σας ρωτήσει «μα τίποτα καλό δεν έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση»;
ΣΘ: Μα είναι λάθος οι προτεραιότητες τους. Διέλυσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τώρα λένε «θα το ξαναδούμε». Διορίζουν τα παιδιά τους και σπαταλούν χρήματα για το κομματικό κράτος ενώ ο κόσμος κοιμάται στα πεζοδρόμια μήπως και προλάβει να πάρει ένα επίδομα. Τώρα αν κάπου κάποτε από κάποιον, γίνεται και κάτι θετικό, εμείς το στηρίζουμε.
Άλλος ένας βουλευτής του κόμματός σας αποχώρησε. Γιατί σας εγκαταλείπουν οι βουλευτές σας, έχετε απάντηση;
ΣΘ. : Η μεγάλη απορία δεν είναι γιατί φεύγουν αυτοί. Η πραγματική απορία είναι γιατί επιμένουμε εμείς; Γιατί επιμένουν χιλιάδες εθελοντές; Γιατί δεν το βάζουμε και εμείς στα πόδια; Γιατί δεν επιλέγουμε την εύκολη λύση της προσχώρησης στα παλιά μαγαζιά; Θα σας πω γιατί. Έχουμε δώσει μια υπόσχεση. Αυτή την ιστορία θα την πάμε μέχρι τέλους. Δεν μας γοητεύει ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κοιτάτε λοιπόν μόνο προς τη Βουλή, κοιτάξτε σε όλη την Ελλάδα και θα δείτε πολλούς αποφασισμένους Ποταμίσιους.
Δεν έχετε όμως προσωπικές ευθύνες, πέρα από τις λάθος επιλογές προσώπων; Και τι απαντάτε σε όσους σπεύδουν να κάνουν τον «επικήδειο» στο κόμμα σας;
ΣΘ: Όπως είπε ο Μάρκ Τουέιν μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές. Και λέω σε όλους αυτούς που τζογάρουν στο τέλος του Κινήματος μας, ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Όσον αφορά τις ευθύνες μου αυτές υπάρχουν και κυρίως εστιάζονται στην αδυναμία μου να πείσω την κοινωνία για τα δίκαια του Ποταμιού. Προσπαθούμε χωρίς λαϊκισμό, χωρίς δημαγωγία, χωρίς προστάτες, να κερδίσουμε ψήφους.
Αυτοί που φεύγουν πάντως μιλούν για ένα αρχηγικό κόμμα χωρίς συλλογικές διαδικασίες.
ΣΘ.: Και τι θέλετε να πουν; Ότι μειοψήφησαν στα όργανα γιαυτό φεύγουν; Έλεγαν «να πάμε ΠΑΣΟΚ», «να πάμε ΝΔ», δεν τους ακούσαμε και πήραν την έδρα τους και έφυγαν. Το Ποτάμι κ.Παπαδόπουλε είναι ένα Κίνημα με αληθινές δημοκρατικές διαδικασίες. Ακόμη και οι εχθροί μας αναγνωρίζουν ότι έχουμε θέσεις για όλα τα θέματα. Παρεμβαίνουμε παντού. Καταθέτουμε σχέδια νόμου. Ποιος τα κάνει όλα αυτά; Ο Σταύρος τα κάνει; 45 Κοινοβουλευτικές ομάδες σε 24 μήνες. 64 Πολιτικά Συμβούλια. Στην Ελλάδα τα κόμματα κάνουν συνέδριο κατά μέσον όρο κάθε 4 με 5 χρόνια. Εμείς έχουμε κάνει 2 συνέδρια μέσα σε δυόμιση χρόνια.
Λέτε κατηγορηματικά ότι δεν πάτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και στη ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προεκλογικής συνεργασίας με την κυρία Γεννηματά και τον κ.Μητσοτάκη;
ΣΘ: Είπα αυτό που λέει ένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, τους φίλους του και τους ψηφοφόρους του. Εκλέχθηκα με μια σημαία, δεν θα την πετάξω για να πάω να κουνάω πλαστικά σημαιάκια στις συγκεντρώσεις άλλων κομμάτων. Οι γυρολόγοι πολιτικοί φέρνουν αναγούλα στους πολίτες.
Δεν μου απαντήσατε για την κυρία Γεννηματά.
ΣΘ.: Η προσπάθεια για ένα ισχυρό προοδευτικό Κίνημα στο κέντρο που θα κοντράρει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συνεχίζεται. Αυτό για μας είναι η προτεραιότητα και όχι η συζήτηση για τις καρέκλες και τα αξιώματα. Το θέμα είναι να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών, να απαλλαγούμε από το εθνικολαϊκισμό και όχι να μοιράσουμε μεταξύ μας την εξουσία.
Θα σας ρωτήσω ευθέως. Θα συνεργαστείτε με την Διαμαντοπούλου, τον Φλωρίδη, τον Ραγκούση και υπό ποιες προϋποθέσεις;
ΣΘ: Μα από την αρχή στηρίξαμε την προσπάθεια. Στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα… Οι λύσεις που προτείνουν για τα προβλήματα της χώρας είναι αυτές που λέμε εδώ και τρία χρόνια.
Ως που φτάνει αυτή η συνεργασία;
ΣΘ.: Οι συνεργασίες πάνε μέχρι εκεί που κρατάει το πολιτικό τους καύσιμο. Αν συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες για τη χώρα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Τα οργανωτικά δεν με αφορούν και δεν τα έχουμε συζητήσει. Πάντως το Ποτάμι ήταν πάντα ένα ανοιχτό Κίνημα. Διαμπερές θα έλεγα με μια δόση αυτοσαρκασμού.
Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό και για σας και για την Δημοκρατική Συμπαράταξη στον κεντρώο χώρο; Σας ρωτώ διότι κάποιοι επιμένουν ότι μόνο αν ενωθείτε θα υπάρξει διψήφιο νούμερο. Μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι μπορείτε να γίνετε ακόμα και αξιωματική αντιπολίτευση;
ΣΘ: Το θέμα είναι να είμαστε χρήσιμοι. Όχι απλώς μεγάλοι. Να δώσουμε λύσεις από το μέλλον και όχι από τα σεντούκια. Ο τόπος δεν χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο με καλύτερο αμπαλάζ. Πρέπει να οπισθοχωρήσει το κομματικό κράτος και να μπουν στην πρώτη γραμμή οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Ναι αλλά όλα αυτά δεν θα τα επιβάλει ευκολότερα μια μεγάλη κεντρώα παράταξη;
ΣΘ.: Ανάλογα ποιος θα υπερισχύσει. Γιατί έχει και το κέντρο τους συντηρητικούς του. Αν είναι λοιπόν να συμβιβαστούμε με μεσοβέζικες παλιές καταστάσεις, τότε καλύτερα να υπάρχει ένα δυνατό Ποτάμι. Να έχουν και κάτι να ψηφίσουν οι δημιουργικές μειοψηφίες της χώρας.
Όταν εκλέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης το χαρακτηρίσατε θετική εξέλιξη για την κεντροδεξιά. Λέτε το ίδιο και σήμερα μετά από ένα σχεδόν χρόνο;
ΣΘ: Η ΝΔ είναι βαρύ και παλιό σκάφος. Δεν ξέρω αν θα βγει στις ανοιχτές θάλασσες ή θα μείνει δεμένη στις συντηρητικές προβλήτες. Αλλά δεν θέλω να βγάλω βιαστικά συμπεράσματα.
Έχετε μια επιτυχημένη παρουσία στο χώρο των ΜΜΕ. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τη δημόσια τηλεόραση αλλά και γενικότερα για τον Τύπο.
ΣΘ: Η Δημόσια Τηλεόραση είναι κυβερνητικό μαγαζί. Αλλά και στον τύπο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι Πράβδες αυξάνονται, ψέματα, «κομματικές γραμμές» ενώ οι ανεξάρτητες φωνές μειώνονται. Ίσως είμαστε στην χειρότερη στιγμή για τα ΜΜΕ και για τους εργαζόμενους.