«Ο Αλέξης Τσίπρας από λαϊκιστής της άκρας αριστεράς άρχισε να πηγαίνει προς το κέντρο γιατί η εξουσία είναι γλυκιά. Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα, που φέρει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, και που ξαφνικά ανακάλυψε την κεντροδεξιά. Το Ποτάμι είναι ένα λαϊκό μεταρρυθμιστικό κίνημα, σταθερό στις απόψεις του. Οι άλλοι τσαλαβουτάνε αριστερά και δεξιά» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη.
Μιλώντας για την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι είναι πολύ καχύποπτος καθώς η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και προσέθεσε ότι και επί των προθέσεων του κ. Τσίπρα είναι είναι πολύ επιφυλακτικός καθώς θεωρεί πολύ πιθανό αυτή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να αποτελεί προπέτασμα καπνού ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.
Στη συνέχεια καταθέτοντας την πρόταση του Ποταμιού είπε: «Πρέπει να υπάρχει το πλαφόν του 3% ώστε να μην γεμίσει η βουλή από κόμματα διαμαρτυρίας. Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μειωθεί και η επιρροή των ΜΜΕ στην εκλογή των βουλευτών. Ταυτόχρονα έχουμε ένα παράλογο μπόνους με 50 έδρες, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να υπάρχει. Η έξυπνη λύση είναι για κάθε 2% το πρώτο κόμμα να παίρνει μια έδρα, ώστε να έχει ένα προβάδισμα αλλά όχι να γίνεται απόλυτος κυρίαρχος. Και φυσικά πρέπει να έχουν ψήφο οι ομογενείς».
Για τη στάση της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε: «Στην πολιτική δεν υπάρχουν απωθημένα, “ούτε το μία σου και μία μου”» και τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε το θάρρος να κάνουμε τα σωστά πράγματα. Συγκεκριμένα είπε: «Ας αφήσουν τα παιχνίδια κι ας πουν τα κόμματα ξεκάθαρα τις απόψεις τους. Είναι ντροπή που τα πολιτικά κόμματα κρύβονται πίσω από γενικές διακηρύξεις -όχι μόνο στον εκλογικό νόμο αλλά σε όλα τα θέματα- και δεν αναλαμβάνουν το κόστος να πουν τι θέλουν συγκεκριμένα».
Μιλώντας για τα ψέματα χάρη στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ανέφερε ότι η πιο συχνή φράση που ακούει στις περιοδείες που κάνει είναι το «εσύ καλά μας τα’ λέγες» αλλά και ότι ο κόσμος πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί γιατί τα ψέματα που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανέστατα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπάρχει η ευθύνη αυτού που πουλάει την ψυχή του για την εξουσία και λέει ψέματα στο λαό αλλά υπάρχει και η ευθύνη αυτού που τα πιστεύει. Το Ποτάμι δεν είπε ποτέ ψέματα στον κόσμο».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής ζωής της χώρα μας είναι η κακή διοίκηση και προσέθεσε ότι «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι κατώτεροι των περιστάσεων ρίχνουν την ευθύνη στους ξένους. Λένε “αυτοί μας τα επιβάλλουν”. Δε μας τα επιβάλλουν όμως. Εσείς τα κάνετε λάθος. Εσείς φταίτε για την κακή διοίκηση».
Τέλος, αναφερόμενος στα εργασιακά τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη αξιολόγηση υποστήριξε ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους παλιούς νόμους που διέπουν τα εργασιακά, να ορθολογικοποιήσουμε πολλά πράγματα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαλύσουμε τις εργασιακές σχέσεις.
Αναλυτικά οι βασικές τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα τι σύστημα θέλουμε. Η κυβέρνηση έχει βγάλει μια γενική ανακοίνωση που λέει “ένα πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα”».
«Πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε πλαφόν 3%. Δεν μπορεί η Βουλή να γεμίσει με μικρά Κινήματα διαμαρτυρίας του 1%. Θα διαλυθούμε. Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μειωθεί και η επιρροή των καναλιών στην πολιτική ζωή. Αν για παράδειγμα κάποιος αποκλειστεί από τα κανάλια στην Α’ ή στην Β’ Αθήνας δεν θα βγει ποτέ βουλευτής. Τρίτον, έχουμε ένα παράλογο μπόνους των 50 εδρών και δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσουμε. Πρέπει όμως το πρώτο κόμμα να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Εμείς έχουμε πει ότι υπάρχει μια έξυπνη ιδέα: Για κάθε 2%, το πρώτο κόμμα να παίρνει μία έδρα. Μια αναλογικότητα του μπόνους, που δίνει ένα σαφές προβάδισμα, έναντι των άλλων κομμάτων, αλλά από την άλλη δεν το κάνει και απόλυτα κυρίαρχο. Γιατί ο λαός δεν το κάνει απόλυτα κυρίαρχο. Από εκεί και πέρα πρέπει να ψηφίζουν και οι άνθρωποι στο εξωτερικό».
«Δεν είμαι σύμφωνος με αυτό που παλιά λέγαμε απλή και ανόθευτη αναλογική και που ορίζει ότι στο πρώτο κόμμα θα πρέπει να δίνουμε μόνο τις έδρες του ποσοστού που λαμβάνει. Το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ένα μικρό προβάδισμα».
«Στην πολιτική δεν υπάρχει το μια σου και μια μου ή το “έχω απωθημένα”. Πρέπει κάποια στιγμή να βρούμε το θάρρος και τη δύναμη να κάνουμε τα πράγματα σωστά, ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά. Έχω όμως μεγάλη καχυποψία για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Δε πιστεύω ότι ξαφνικά είπε: “Ας κάνουμε ένα καλύτερο εκλογικό νόμο”. Ξέρω ότι θέλει να στρέψει εκεί την κουβέντα, ότι θέλει να “φύγουμε” από τα σημερινά, καθημερινά προβλήματα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προσέλθουμε με σωστές απόψεις σε ένα διάλογο για το εκλογικό σύστημα».
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που μας βρίσκουν αντίθετους. Επί παραδείγματι, κάνουν την πονηρή σκέψη και λένε ότι το μπόνους θα το παίρνει το πρώτο κόμμα αν είναι στο 40(+)%. Διαφωνούμε στο να κάνουμε τον διπολισμό με μικρότερα ποσοστά».
«Ας αφήσουμε τα παιγνίδια και ας πούμε στα κόμματα να αποκαλύψουν τις θέσεις τους. Εγώ αυτό λέω και αυτό θα πω αύριο στον Τσίπρα. Πες μας τι προτείνεις για να ακούσεις ένα ξεκάθαρο “ναι” ή ένα ξεκάθαρο “όχι”. Σήμερα που θα γίνουν και οι υπόλοιπες συναντήσεις να βγουν όλοι οι αρχηγοί να πουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους. Αυτό είναι μια ντροπή για το πολιτικό σύστημα: ότι τα πολιτικά κόμματα κρύβονται πίσω από γενικές διακηρύξεις -όχι μόνο στον εκλογικό νόμο αλλά σε όλα τα θέματα- και δεν αναλαμβάνουν το κόστος να πουν τι θέλουν συγκεκριμένα».
«Είμαστε 9 μήνες μετά την εκλογική μάχη και τρεις στους τέσσερις πολίτες που σηκώνουν το τηλέφωνό τους στις εταιρίες δημοσκοπήσεων το κλείνουν και δεν απαντούν. Δεν είμαι ευχαριστημένος από τις δημοσκοπήσεις αλλά δε νομίζω ότι το Ποτάμι έχει τελειώσει στην ελληνική κοινωνία γιατί σε πάρα πολλά πράγματα δικαιωνόμαστε. Όλο και πιο συχνά».
«Το Ποτάμι προσπάθησε να φέρει στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα μια νέα αντίληψη για τα κόμματα, χωρίς στρατονόμο που βαράει τη βίτσα το πρωί και λέει «Βουλευτές, μπείτε στη σειρά». Το ότι κάποιοι το παράκαναν σε κάποια σημεία, είναι αλήθεια. Αλλά, έχουμε βρει, εδώ και αρκετούς μήνες, το ρυθμό μας».
«Δεν ψηφίσαμε ένα μνημόνιο, αλλά το απαραίτητο φάρμακο για να σωθεί εκείνη την στιγμή η ασθενούσα ελληνική οικονομία. Δεν έγραφε το Μνημόνιο ότι πρέπει να αποκτήσει η πολιτική άλλες 90 ακριβοπληρωμένες θέσεις στην κορυφή των υπουργείων. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής, αποφάσισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να προσθέσουν θέσεις γενικών γραμματέων και ειδικών γραμματέων. Αυτά τα πράγματα είναι αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης, η σπατάλη είναι αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης, το ίδιο και η κακοδιοίκηση. Χθες μιλούσα με το δήμαρχο της Κω για το τι γίνεται εκεί. Έφτιαξαν ένα ακριβοπληρωμένο hot spot, με μια σωλήνα μικρή, όσο ένα στυλό, για τη μεταφορά του νερού. Αναγκάζεται ο δήμος και ο ελληνικός στρατός να κάνει τη δουλειά που έκανε παλιά η ΟΥΛΕΝ, με τα βυτία για να πλένονται οι άνθρωποι. Μιλώ για μικρά σκάνδαλα, που τα έχουμε αποκαλύψει. Όπως αυτό που έγινε στη Χίο. Όλα αυτά είναι η διοίκηση, δεν είναι το μνημόνιο. Στην Ελλάδα, αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα. Επειδή οι πολιτικοί που κυβερνούν είναι κατώτεροι των περιστάσεων, ρίχνουν την ευθύνη στους ξένους. Λένε “αυτοί μας τα επιβάλλουν”. Δε μας τα επιβάλλουν όμως. Εσείς τα κάνετε λάθος. Εσείς φταίτε για την κακή διοίκηση».
«Λέμε όχι στις ομαδικές απολύσεις και όχι στο lock-out. Κάποιοι νόμοι όμως έγιναν το 1950, όπως για παράδειγμα, για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Άλλες οι συνθήκες εργασίας το 1950 και άλλες σήμερα και αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να ορθολογοποιήσουμε μερικά πράγματα. Όχι όμως να ισοπεδώσουμε τις εργασιακές σχέσεις, γιατί πάντα, ακόμα και αν η λέξη συνδικαλισμός διέρχεται κρίση στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει και συνδικαλιστική δράση που θα διορθώνει και θα παρεμβαίνει στις υπερβολές των εργοδοτών και του κράτους».
«Το Ποτάμι είναι σταθερό. Οι άλλοι στριφογυρνάνε. Ο Τσίπρας από ένας λαϊκιστής της άκρας αριστεράς άρχισε να πηγαίνει να πηγαίνει άτσαλα προς το κέντρο, να τσαλαβουτάει προς τα κέντρο, γιατί η εξουσία είναι γλυκιά, γιατί πρέπει να τα έχει καλά με τους Ευρωπαίους, γιατί του αρέσουν και τα ευρωπαϊκά ταξίδια. Η Ν.Δ είναι ένα συντηρητικό κόμμα και ευθύνεται για πολλά κακά. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε στα χέρια του Τσίπρα, χρεοκόπησε στα χέρια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ότι ο Τσίπρας τα επιδείνωσε τα πράγματα δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε και το παρελθόν. Η ΝΔ ξαφνικά ανακάλυψε τον καθαρό φιλελευθερισμό, την κεντροδεξιά όπως λέει. Το Ποτάμι είναι σταθερό, οι άλλοι στριφογυρνάνε στο πολιτικό σύστημα. Το Ποτάμι είναι η σταθερή μεταρρυθμιστική δύναμη. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαϊστές, το λαϊκό μεταρρυθμιστικό κίνημα».
«Αυτό που πιο συχνά ακούω είναι το “εσύ καλά μας τα έλεγες”. Ακόμα πάω στα χωριά μου, στα Χανιά, που βγάλανε μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ψέματα δηλαδή τα πίστεψαν. Η πιο συχνή φράση που ακούω είναι αυτή «πώς να πιστέψουμε ότι ήταν τόσο πολλά τα ψέματα».
«Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί γιατί τα ψέματα ήταν φανερά. Τι λέει ο Τσίπρας στην Βουλή συνέχεια; “Εγώ είπα ψέματα τον Γενάρη και βγήκα. Διέψευσα τον κόσμο, ψήφισα μνημόνιο και με ξαναψηφίσατε”. Εδώ πέρα από την ευθύνη αυτού που αποφασίζει να πουλήσει την ψυχή του για την εξουσία και να λέει συνέχεια ψέματα, υπάρχει και η ευθύνη αυτού που τα πιστεύει. Εμείς δεν είπαμε ψέματα και αυτό μπορούμε να υπερηφανευόμαστε στον κόσμο που δικαίως λέει ότι “έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στους πολιτικούς”».