Θεοδωράκης: Οι πολιτικοί δε μπορεί να έχουν ούτε offshore ούτε λεφτά στο εξωτερικό

«Οι πολιτικοί δε μπορεί να έχουν ούτε offshore ούτε λεφτά στο εξωτερικό και όσοι έχουν, πρέπει να υποχρεωθούν να φέρουν τα λεφτά πίσω. Δε μπορεί να λέει κάποιος ότι “θέλω να σώσω την Ελλάδα αλλά τα δικά μου λεφτά θα είναι ασφαλή κάπου στο εξωτερικό”». Σε αυτό το σκεπτικό κινήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» προτείνοντας σε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στη νομοθέτηση όλων των παραπάνω.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, επανέλαβε αυτό που είπε και στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή η επιβολή νέων φόρων δε θα αποδώσει και χρειάζεται μια διαφορετική ανάγνωση του μνημονίου καθώς πρέπει να κόψουμε τις σπατάλες και όχι να προσθέτουμε συνεχώς νέους φόρους. Ανέφερε χαρακτηριστικά συγκεκριμένους τομείς όπου θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές.

Ειδικά για το θέμα των περίπου 2.500 δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά πτυχία, είπε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν και αυτό θα είναι μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους άνεργους που έχουν προσόντα και είναι εκτός της αγοράς εργασίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν καταπέλτης εναντίον του κομματικού συστήματος που εξοβελίζει τους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους και προσφέρει άσυλο στους ανίκανους.

Αναφερόμενος στις απειλές βουλευτών ότι θα φορολογηθούν οι «Μενουμεευρωπαίοι», δήλωσε ότι υπάρχει υποκρισία από τους «φευγοευρωπαίους» που θέλουν να απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας, να κάνουν ό,τι τους λέει ο Σόιμπλε και να λένε στους αδύναμους ότι «εσένα σκεφτόμαστε και στο τέλος της ημέρας, σε εσένα θα τα δώσουμε».

Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να έχει ο Κώστας Σημίτης στο χώρο του Κέντρου, είπε ότι είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια της χώρας. «Τον ακούμε, τον υπολογίζουμε αλλά δεν πρέπει να τον εμπλέκουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο MEGA:

«Δεν μπορεί αυτοί που παίρνουν κρατικό χρήμα στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού συστήματος – υπουργοί, γραμματείς, βουλευτές- να διαθέτουν κρυφές εταιρίες στο εξωτερικό. Το Ποτάμι προχωράει και ένα βήμα παρα πέρα λέγοντας ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου. Φυσικά θα μπορούσε κάποιος πριν γίνει πολιτικός να έχει μία επιχειρηματική δραστηριότητα και να έχει βγάλει κάποια χρήματα στο εξωτερικό αλλά από τη στιγμή που θέλει να είναι πολιτικός πρέπει να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα. Η δική μας λοιπόν πρόταση προς το πολιτικό σύστημα είναι να επιστρέψουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική πίσω στη χώρα και να μην έχουν το δικαίωμα όσο καιρό ασκούν πολιτική είτε σε κυβερνητικά πόστα είτε στο κοινοβούλιο να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό».

«Δεν μπορεί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα κοινά και θέλουν να σώσουν τη χώρα να έχουν ασφαλείς καταθέσεις στο Λονδίνο όπως συμβαίνει τώρα με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και σε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος».

«Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από το Νοέμβριο, η μεγάλη καθυστέρηση φέρνει συνέχεια απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Αυτό γίνεται και για δύο επιπλέον λόγους. Ο ένας είναι διότι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κάποια μέτρα άρα προεξοφλούν την αποτυχία τους και ζητούν ακόμη περισσότερα και ο δεύτερος είναι ότι όσο αυτή η κουβέντα συνεχίζεται πάνω στις γραφειοκρατικές νοοτροπίες – ας μου επιτραπεί ο όρος – των θεσμών, τόσο βρίσκουν κενά».

«Ο δρόμος που τραβάει η κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση κατά εποχές και των θεσμών, είναι λάθος. Δεν θα βγει το πρόγραμμα με καινούργιες φορολογικές επιδρομές, όπως δεν βγήκε και παλιότερα».

«Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν τα νούμερα. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει άλλη πολιτική που θα βασίζεται σε έσοδα. Δεν υπάρχει περίπτωση από τους νέους φόρους να εισπραχθούν τα ποσά που λέγονται. Αυτό θα συμβεί όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας του κόσμου αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Γιατί η κυβέρνηση μέσω των στελεχών της καλεί τον κόσμο σε ανυπακοή για να μη πληρώσει τους φόρους. Όταν βγαίνουν πρωτοκλασάτοι υπουργοί και στελέχη και λένε “αυτό που νομοθετήσαμε ήταν έγκλημα” το μήνυμα που λαμβάνει ο κόσμος είναι “αντισταθείτε στο έγκλημα”. Είναι μια πρόσκληση και ένα κλείσιμο του ματιού, στελεχών της κυβέρνησης, κακομαθημένων πολιτικών – στον κόσμο, να ανατρέψει στην πράξη τη φορολογική πολιτική».

«Όσο καθυστερείς, όσο δεν παίρνεις τις αποφάσεις που πρέπει, όσο δεν είσαι αποφασισμένος να προχωρήσεις σε κάποιες αλλαγές, τόσο οι άλλοι απέναντί σου είναι καχύποπτοι και προσθέτουν μέτρα».

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική χρειάζεται αποφάσεις στο σωστό χρόνο. Όταν παίρνεις μια απόφαση για ένα ασθενή, μετά από έξι μήνες μπορεί να τον έχεις χάσει. Όταν λοιπόν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση τον Νοέμβριο έκανε πράγματα πολύ δευτερεύοντα και πήγαμε στον Μάιο και τώρα στον Ιούνιο».

«Ο Πρωθυπουργός πρέπει βάλει μεγάλο μαχαίρι στις σπατάλες του κράτους και να δίνει το παράδειγμα στην κοινωνία. Όταν λοιπόν νομοθετείς, εν μέσω κρίσης και προσθέτεις καινούργιες πολιτικές θέσεις, το μόνο που κάνεις είναι να σπαταλάς χρήμα. Το Ποτάμι έχει υποδείξει πως μπορούμε να κόψουμε 3,5 δις € που αφορούν κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου οι οποίες είναι εντελώς ανύπαρκτες».

«Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι πήραν θέσεις με πλαστά πιστοποιητικά. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Αυτοί οι 2.500 πρέπει να φύγουν. Η κυβέρνηση λέει “όχι θα μείνουν”. Ποιος εξυπηρετεί τους πολλούς; Ποιος εξυπηρετεί τους άνεργους; Εμείς εξυπηρετούμε τους άνεργους. Γιατί πρέπει σήμερα ο τίμιος που είναι άνεργος επειδή δεν έκανε πλαστό πιστοποιητικό να παραμείνει απ’ έξω και να είναι μέσα ο καπάτσος που είχε έναν κομματικό φίλο που του συνέστησε “κάνε αυτό το χαρτί, να σε προλάβω”. Πρέπει να τον αθωώσουμε αυτόν σήμερα;»

«Η συγκάλυψη δεν εξυπηρετεί τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους. Εμείς είμαστε από την πλευρά των υπαλλήλων που δουλεύουν, που παράγουν και που πονούν το κράτος. Πρέπει να συντρίψουμε τους κομματικούς υπαλλήλους του συστήματος που είναι στις υπηρεσίες -απ΄ όλα τα κόμματα. Για να πάει το δημόσιο μπροστά πρέπει να περάσει στα χέρια των πολύ ικανών. Αυτό σημαίνει αυστηρή αξιολόγηση και απομάκρυνση των ανίκανων. Δεν αρκεί να τους αλλάξεις υπηρεσίες».

«Μερικοί “φευγουμεευρωπαίοι” έχουν την εξής σκέψη: “χωθήκαμε, περνάμε καλά. Αποφασίζουμε και για τους φίλους μας. Κάνουμε προσλήψεις. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λέει ο Σόιμπλε. Δεν θα πρέπει να έχουμε ένα αφήγημα προς όλους τους αδικημένους; Πλασάρουν το αφήγημα ότι “δεν είναι αυτό που νομίζεις. Εμείς κατά βάθος εσένα αγαπάμε. Σε βάθος χρόνου, σε σένα θα τα δώσουμε”. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή η κρίση πληρώνεται από τα πιο αδύνατα στρώματα. Όταν βάζεις ένα μεγάλο οριζόντιο φόρο, αυτό συμβαίνει. Όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ στα προϊόντα, ποιον πλήττεις πιο πολύ; Τον πλούσιο με το κότερο ή τη γυναίκα που παίρνει 500 ευρώ; Ας αφήσουμε την μπουρδολογία, μέσα από μια αριστερή χρυσόσκονη και ας μιλήσουμε για τα προβλήματα της χώρας, τα οποία, δυστυχώς, δεν επιλύονται προς όφελος των πολλών».

«Ο Κώστας Σημίτης είναι από τα ελάχιστα εθνικά κεφάλαια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κατά την εκτίμησή μου μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμος για την χώρα. Και στο εξωτερικό γιατί πολλοί έστω και με καθυστέρηση αντιλαμβάνονται τα πράγματα και τις τομές που προσπάθησε να κάνει, αλλά και στο εσωτερικό. Τον ακούμε, τον υπολογίζουμε, πρέπει να είναι χρήσιμος, αλλά μην τον εμπλέκουμε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Το μπόι του είναι πολύ μεγαλύτερο».


Exit mobile version