Προτεραιότητα είναι να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς η καθυστέρηση προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, είπε ότι οι συναντήσεις δεν λύνουν τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι στην προσπάθεια της χώρας να βγει από τα μνημόνια, οι εταίροι τοποθετούνται με μια γενικόλογη δήλωση συμπαράστασης. «Η καθυστέρηση δεν είναι καλό για τη χώρα και προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης» τόνισε.
Σε ερώτηση για ευθύνες των θεσμών, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ευθύνες δεν έχει μόνο η κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον λαό. Όμως, η καθυστέρηση σημαίνει για μας ότι χάνουμε, καταγράφεται αποεπένδυση και ανεργία. Από την καθυστέρηση ξέρουμε τι χάνουμε, να μας απαντήσει όμως η κυβέρνηση τι θα κερδίσουμε από αυτήν την καθυστέρηση».
Υποστήριξε ότι ο χρόνος μετρά εναντίον μας, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους δανειστές να ζητούν περισσότερα. «Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να παρατείνουμε το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οικονομία έχει ανάγκη να κλείσει. Συμπολίτες μας που προσπαθούν στον τουρισμό ή σε μικρές δραστηριότητες έχουν ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «η κοινωνία δεν έχει περιθώρια για αύξηση της φορολογίας, χρειάζεται περιορισμός του σπάταλου κράτους. Όμως ο κομματικός μηχανισμός στο κράτος δεν σφίγγει το ζωνάρι, βλέπουμε καθημερινή προσθήκη μετακλητών σε υπουργεία και υπηρεσίες» .
Αναφερόμενος στα εν αναμονή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτίμησε ότι «εάν τα νούμερα δεν είναι τα αναμενόμενα μπορεί να προκληθεί νέα ισχυρότατη πίεση από το ΔΝΤ, που θα επικαλεστεί ότι δεν πιάνουμε τους στόχους και θα ζητήσει κα νέα μέτρα», τονίζοντας ότι πιθανά αρνητικά στοιχεία θα γονατίσουν την ψυχολογία της οικονομίας. «Η επένδυση είναι και ψυχολογία, έχουμε μεγάλη μείωση της λιανικής κατανάλωσης ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, δεν είναι ότι ο κόσμος από τη μία μέρα στην άλλη έχασε τα χρήματα που είχε. Είναι ότι ο κόσμος φυλάγεται η οικονομία δεν προχωράει» επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης.
Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν πρέπει να αλλάξουν στοιχεία του ελληνικού προγράμματος, υποστήριξε: «Φυσικά και πρέπει να αλλάξουν, αλλά περιμένοντας να μας ελεήσουν οι εταίροι μας με νέες αποφάσεις μπορεί να χάσουμε τη χώρα μας. Προφανώς θα δίνεις μάχες για να αλλάξουν το ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα σχολιάσω εάν είναι καλές ή κακές αυτές οι μάχες, αλλά αυτό θα αποδώσει αργότερα ίσως όχι και στη γενιά των παιδιών μας. Το θέμα είναι τα καθημερινά προβλήματα. Δείτε τα στοιχεία της ΓΣΕΕ μιλούν για πραγματική ανεργία 30% και σε αυτό προσθέσετε και τη μαύρη εργασία των 300-400 ευρώ. Αυτά τα καθημερινά προβλήματα πρέπει να είναι οδηγός της κυβέρνησης και όχι πως θα πείσω το κόμμα μου».
Σχετικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη χώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση για να σέβεται τον εαυτό της ζητά εκλογές. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη λογική, το να πηγαίνουμε από εκλογές σε εκλογές δεν μας έχει οδηγήσει σε παράδεισο, αντιθέτως μας έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία» .
Αναφερόμενος στην αποχώρηση στελεχών από το Ποτάμι και πιθανή προεκλογική συνεργασία με άλλα, είπε ότι δεν θα θέλαμε να φύγει κανένα στέλεχος ή βουλευτής του Ποταμιού καθώς όλοι μας αφήσαμε τις δουλειές μας και μπήκαμε στην πολιτική για να υπερασπιστούμε κάποιες αρχές. «Κάποιοι με τα πρώτα ζόρια εγκατέλειψαν το σκάφος, μας προκαλεί θλίψη (..) θα δείξει όμως τι θα κάνει η κοινωνία με εκείνους που έφυγαν» σημείωσε. Πάντως ο κ. Θεοδωράκης απέκλεισε προεκλογική συνεργασίας, επισημαίνοντας: «δεν είναι στο σκεπτικό μας να προδώσουμε αυτούς που πίστεψαν σε ότι είπαμε αναφορικά με το ότι χρειάζεται να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και όχι την κυβέρνηση. Δεν δανειζόμαστε για να πληρώνουμε το κρατικό χρέος
δεν μπορούμε να συνεργαστούμε προεκλογικά ούτε με τη ΝΔ ούτε με άλλο κόμμα».
Ο κ Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι έχει πολλά περιθώρια συνεργασίας με εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν στην κοινωνία και στην πολιτική. «Υπάρχουν εκσυγχρονιστικές δυνάμεις κάποιες είναι εν υπνώσει κάποιες είναι σε άλλα κόμματα. Δεν έχουμε μπει σε τέτοια οργανωτική κουβέντα ωστόσο χρειάζεται πολιτική συνεργασία» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.