Quantcast
Θεοδωράκης για ΔΕΗ: Η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από τον... λιγνίτη - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Θεοδωράκης για ΔΕΗ: Η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από τον… λιγνίτη – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην περίπτωσή μας… κάτω από τον λιγνίτη” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ.

“Τα προβλήματα που δεν λύνονται, δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται μεγαλύτερα. Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει τις λύσεις. Καταψηφίζουμε την πρότασή σας, αρνούμαστε άλλη μια αναβολή και άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες. Έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία δυστυχώς για τη χώρα έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι η ΔΕΗ είναι ο καθρέφτης της χώρας. “Είναι το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ΄50. Είναι η εταιρεία που έφερε το ρεύμα και τον πολιτισμό στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, είναι οι καπνισμένοι εργάτες στα ορυχεία, οι εναερίτες, τα γκρίζα χωριά της Πτολεμαϊδας, τα φουγάρα στη Μεγαλόπολη. Είναι, δηλαδή, η Ελλάδα που αγωνίστηκε σε εκείνες τις εποχές κόντρα αντίξοες συνθήκες. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μόνο το φως. Είναι και το σκοτάδι της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Το πελατειακό κράτος, οι συντεχνίες, οι κατεβασμένοι διακόπτες, τα κομματικά ρουσφέτια, η ασέβεια στο περιβάλλον, η απουσία επαφής με το μέλλον, είναι και αυτά ΔΕΗ” είπε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έμεινε πίσω, απαξιώθηκε και έχασε έδαφος σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, γιατί έμεινε εμμονικά προσκολλημένη στον λιγνίτη.

Επισήμανε ότι αυτά συνέβησαν όταν η αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας σήμερα παράγει διπλάσια ενέργεια από την ελληνική ΔΕΗ, έχει 20πλάσια κεφαλαιοποίηση από τη ΔΕΗ και ετήσια κέρδη 1 δισ. “Δηλαδή, μόνο τα κέρδη της είναι περισσότερα από τη δική μας κεφαλαιοποίηση. Αυτό όμως που πονάει περισσότερο είναι ότι η πορτογαλική ΔΕΗ παράγει το 1/3 της ενέργειας από Ανανώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ «η δική μας ΔΕΗ, στη χώρα του ήλιου και του αέρα, παράγει μόλις το 0,8” πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η ΔΕΗ είναι όμως και αυτή που πριν από 40 χρόνια έφτιαξε στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, “και αυτή η πρωτιά όμως χαραμίστηκε και πετάχτηκε στα σκουπίδια” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επισήμανε ότι σήμερα, σε μια εποχή που ο λιγνίτης είναι υπό διωγμό στην Ευρώπη, η ΔΕΗ είναι ίσως η μόνη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη που επενδύει τόσο πολύ στον λιγνίτη. Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι σήμερα το κόστος των ρύπων έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το κόστος των ανταγωνιστικών τεχνολογιών συνεχώς πέφτει και πρόσφατα μάλιστα ιδιώτης ανακοίνωσε ότι θα παράγει με φυσικό αέριο, την ενέργεια που θα παράγει και η Πτολεμαϊδα 5 με τη διαφορά ότι η δική του μονάδα φυσικού αερίου θα στοιχίσει 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Πτολεμαϊδα 5 θα στοιχίσει 1,5 δισ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι μέρα με την ημέρα εκτινάσσονται οι τιμές δικαιωμάτων των ρύπων και ενώ το 2017 ο τόνος ήταν 5 ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 14 ευρώ και εκτιμάται ότι σε βάθος 10 ετών θα φτάσει στα 30 ευρώ. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται στις αποφάσεις της ΕΕ για πιο αυστηρό πλαίσιο για την καταπολέμηση των ρύπων. “Η Ελλάδα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίζει να δίνει μάχες χαρακωμάτων. Πρέπει να σκεφτούμε και τα συμφέροντα των επόμενων γενεών” είπε ο κ. Θεοδωράκης και υπενθύμισε ότι υπάρχει ειδικό ταμείο για τη στήριξη των περιοχών, που είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη.

“Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, να σχεδιάσει, να αντλήσει πόρους και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές οικονομίες που πλήττονται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως και στην περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι πατάνε μόνο στο παρελθόν. Με την ασυλία που προσέφερε το 2015 ο κ. Σκουρλέτης σε όλους αδιακρίτως που δεν ήθελαν να πληρώνουν την ΔΕΗ, εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμές οφειλές και επιδεινώθηκε δραματικά η ρευστότητα της εταιρείας. Παράλληλα, με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σφίξατε και άλλο τη θηλιά στη ΔΕΗ” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο ότι μέχρι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

“Η πώληση λοιπόν των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει συνέχεια. Με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστείτε να πουλήσετε πελατολόγιο, υδροηλεκτρικά. Ή και τα δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται με 3 χρόνια καθυστέρηση. Και αυτή η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές” είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχασαν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.