Θεοδωράκης: Ανεπίτρεπτος ο διχασμός στα εθνικά θέματα

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα πατριωτικά θέματα, όπως τα αναφέρει, υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ερντογάν. Ο επικεφαλής του Ποταμιού από τα Χανιά, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, επανέλαβε την πρόταση του για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα βοηθήσει να ενισχυθούν πολιτικές συναίνεσης στα εθνικά θέματα.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος με τις εικόνες των όπλων, δυστυχώς με την εικόνα του αίματος, νοιώθει πολύ καλά στον θρόνο του ανακοινώνοντας από εδώ και από εκεί εκστρατείες. Ελπίζουμε να είναι πιο συνετός σε σχέση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι πήρε και ένα μήνυμα από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Θέλουμε καλή γειτονία με τους Τούρκους, Θέλουμε να συνυπάρξουμε. Μοιραζόμαστε πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ζούμε σε ένταση. Αλλά η απόφαση πρέπει να είναι του Ερντογάν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα πατριωτικά δίκαια, αλλά αποφασισμένοι επίσης να τείνουμε χέρι φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την αξία της πρότασης που έχει κάνει το Ποτάμι για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Έχουμε κάθε λόγο και κάθε αφορμή να μαλώνουμε καθημερινά για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αλλά νομίζω ότι στα πατριωτικά θέματα, που ονομάζουμε εθνικά, θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για συνεννόηση.

Η σκέψη η δική μου ήταν απλή. Όταν ο καθένας είναι σε ένα διαφορετικό δωμάτιο μπορεί εύκολα να ξιφουλκεί εναντίον του άλλου. Όταν βρεθούμε στον ίδιο χώρο και συζητάμε για τα ίδια προβλήματα νομίζω ότι όλοι θα είμαστε πιο συνετοί. Αυτή ήταν η πρόταση μου. Εθνική συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, με την κυβέρνηση, με τους πρώην πρωθυπουργούς, γιατί τουλάχιστον στα πατριωτικά ζητήματα η Ελλάδα πρέπει να έχει μια φωνή. Και τέλος πάντων να παραμερίσουμε τις μικρές βλέψεις που έχει ο καθένας στην πολιτική και να νοιαστούμε για το μεγάλο καλό. Για την πατρίδα και ειδικά αυτές τις μέρες, λίγες ώρες πριν την 25η Μαρτίου αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε. Η διχόνοια και τότε, το 1821, μας στοίχισε πάρα πολλά και καθυστέρησε τη νίκη μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε για άλλη μια φορά έναν χωρισμό και μια αντιπαλότητα στα εθνικά θέματα. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε στην πατριωτική τους βάση».

Πηγή: ΑΠΕ


Exit mobile version