Τέσσερις… τορπίλες στο σχεδιαζόμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών χρεών και στη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού των εταιρειών κι ελεύθερων επαγγελματιών έριξαν οι δανειστές στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η χθεσινή πρώτη μέρα των συζητήσεων για τις προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις ανέδειξε τις διαφωνίες των δύο πλευρών, αν και παραμένει κοινός ο στόχος τους για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και της εύρεσης λύσης για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα.
Ετσι, ξεκινά ένα σκληρό παζάρι…, όπως φάνηκε από την πρώτη μέρα των συζητήσεων των δύο καυτών θεμάτων της αγοράς μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Ειδικότερα, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση θα λήξουν την ερχόμενη Πέμπτη και θα αρχίσουν σε δεύτερο χρόνο το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:
1. Μέτρα προστασίας των οφειλετών που υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο «Εθνος», πρότεινε όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων με υπερήμερα χρέη και πιστωτών να παύουν να ισχύουν καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος των οφειλετών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θέλει τα μέτρα αυτά να μην εφαρμόζονται για δύο μήνες και εφόσον υπάρξει συμφωνία για την εξεύρεση λύσης να διαρκεί η παύση τους για επιπλέον μήνες, μέχρι τέσσερις.
Ωστόσο οι θεσμοί αντέδρασαν σε αυτήν τη ρύθμιση ζητώντας να υπάρχει το δικαίωμα της λήψης μέτρων σε βάρος του οφειλέτη από τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές.
Πληροφορίες του «Εθνους» λένε ότι τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας επισήμαναν πως αν υιοθετηθεί η πρόταση των θεσμών τότε οι συζητήσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ανάμεσα σε οφειλέτη και πιστωτές δεν θα οδηγούν σε εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Οπως εξήγησαν, αν π.χ. η Εφορία ή οι πιστωτές ξεκινούν τις διαδικασίες κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης, τότε δεν είναι εφικτό να κάτσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι.
2. Η δυνατότητα διαγραφής οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι θεσμοί, όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος», σημείωσαν πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό ανάμεσα στις λύσεις που θα συμφωνούνται για τη διευθέτηση των χρεών προς το Δημόσιο να συμπεριλαμβάνεται και η διαγραφή τους ανεξαιρέτως του είδους.
Δηλαδή ζήτησαν ακόμη και το σβήσιμο αρχικού κεφαλαίου οφειλής, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν να απαίτησαν το ίδιο και για χρέη από ΦΠΑ και άλλων φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ τρίτων.
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε να μην προβλέπεται η διαγραφή των τελευταίων οφειλών και να λαμβάνεται ως ύστατο μέτρο το σβήσιμο… αρχικού κεφαλαίου χρεών.
3. Κριτήρια υπαγωγής επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης επιχειρηματικών οφειλών.
Οι δανειστές προκρίνουν αυστηρούς όρους υπαγωγής μέσα από την καθιέρωση δεικτών, οι οποίοι επί της ουσίας θα κάνουν απαγορευτική την είσοδο σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Επιπλέον θεωρούν ότι ο νόμος για τον μηχανισμό θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης σε έναν χρόνο και έναρξης για όσες εταιρείες ήταν υπερχρεωμένες μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιτείνει πιο χαλαρούς δείκτες με δεδομένη την πρωτοφανή και πολυετή ύφεση. Επίσης προτείνει τη λήξη του μηχανισμού στο τέλος του 2018 και δικαίωμα υπαγωγής για όσες επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες με την ψήφιση του νόμου.
4. Ειδικός επαγγελματικός – ακατάσχετος λογαριασμός.
Στο επίμαχο θέμα του λογαριασμού των επιχειρήσεων που θα συγκεντρώνει τα έσοδα από τις συναλλαγές με κάρτες και web banking, η ομάδα του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε να υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός, όπου δεν θα κατάσχονται ποσά απαραίτητα για τη μισθοδοσία και αναγκαία για την κάλυψη υποχρεώσεων ζωτικής σημασίας.
Οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση να μην υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός και μάλιστα φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να υπαναχώρησαν από προηγούμενη θέση τους για τη διατήρηση έστω ενός μικρού ποσού που δεν θα μπορεί να το δεσμεύσει το Δημόσιο.
Πάντως, από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έγινε γνωστό ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής και πως οι τεχνικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.