Quantcast
Τέλος στο Ευρωπαϊκό Μέτωπο - enikonomia.gr
share

Τέλος στο Ευρωπαϊκό Μέτωπο

δημοσιεύτηκε:

Οριστικά τέλος μπαίνει στα σχέδια περί συγκρότησης «Ευρωπαϊκού Μετώπου», με τη συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κατέλθει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε τυχόν εκλογές.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, έκοψε κάθε σχετική συζήτηση με τη συνέντευξή τουστη Realnews την Κυριακή. «Επειδή ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει το μπόνους σε συνασπισμό κομμάτων και θα έβρισκα πολύ παράδοξο να αυτοδιαλυθούν τρία κόμματα, με ότι αυτό θα σημάνει, και να δημιουργηθεί ένας κομματικός ενιαίος φορέας, πιστεύω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε, δεν πιστεύω όμως και δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει ενιαίο κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 

Υπενθυμίζεται ότι εξ αρχής κατά του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» είχε ταχθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ στη σχετική συζήτηση αρνείται να μπει και η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι θετικά έβλεπαν τη συγκρότηση του «Ευρωπαϊκού Μετώπου» τόσο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όσο κυρίως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικά μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος έβλεπε το «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» ως μια λύση για την άμεση επάνοδό του σε ηγετική θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του επικεφαλής του «Μετώπου» συζητήθηκε και το όνομα του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, του πρώτου που βγήκε δημοσίως πριν το δημοψήφισμα και αιτήθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης, αφήνοντας στην άκρη τον αυτοδιοικητικό και υπερκομματικό ρόλο που έως τότε είχε υιοθετήσει. Όπως, επίσης, συζητήθηκε και το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που δύσκολα όμως θα εγκατέλειπε τη σημαντική θέση που κατέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η «στροφή» του Αλ. Τσίπρα

Πέραν της παραίτησης όμως του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχουν και άλλοι λόγοι που παραπέμπουν στις καλένδες τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκού Μετώπου»:

Πρώτον, οι νέοι επικεφαλής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Ευ. Μεϊμαράκης και Φώφη Γεννηματά επιδιώκουν να κατέβουν αυτόνομα με τα κόμματά τους στις εκλογές και όχι να…χαρίσουν σε άλλους την ηγεσία του χώρου.

Δεύτερον και ίσως κυριότερο: Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα και η ψήφιση Μνημονίου από την κυβέρνηση του, αφαιρεί ουσιαστικά κάθε επιχείρημα από όσους τάσσονται υπέρ της συγκρότησης «Ευρωπαϊκού Μετώπου». Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», μάλιστα, ανησυχούν μήπως χάσουν το χώρο που και τα τρία διεκδικούν πια (με τις νέες ηγεσίες σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), τον μεσαίο χώρο.

Τρίτον, γιατί η ήττα στο δημοψήφισμα, δεν επιτρέπει τέτοια εγχειρήματα, ανεξαρτήτως του ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι».

Η μάχη για το συσχετισμό

Στις προσεχείς κάλπες, συνεπώς, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη, με ανοίγματα, αλλά και μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ποσοστά έναντι των άλλων δυνάμεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.