Στην κατηγορία «Innovation follower» καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην Ευρώπη κατατάσσεται η Ελλάδα στην έρευνα «Contributors and Detractors: Ranking Countries’ Impact on Global Innovation» του οργανισμού Information Technology & Innovation Foundation που αξιολογεί 56 χώρες σχετικά με τον πως η οικονομία και οι εμπορικές πολιτικές τους συμβάλουν ή υποβαθμίζουν την καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην έκτη κατηγορία χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Μεξικό, Κένυα, Περού , και Νότια Αφρική. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στην 51 θέση μεταξύ των 56 χωρών. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την έρευνα ότι στη χώρα μας δεν γίνεται ούτε υποδοχή καινοτομίας αλλά ούτε και πρόοδος καινοτομίας των άλλων χωρών. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την έρευνα ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία σημειώνουν« χαμηλές επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα» και έχουν «υπανάπτυκτα εκπαιδευτικά συστήματα» (ιδιαίτερα στο πανεπιστημιακό επίπεδο).
Η παρουσία της Ελλάδα και της Ιταλία σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με την έρευνα έγκειται στο γεγονός ότι οι αυτών οι χώρες αυτές σημειώνουν συνεχώς χαμηλές οικονομικές επιδόσεις και απροθυμία να αγκαλιάσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της καινοτομίας τους.
Αξιολογώντας το φορολογικό πλαίσιο των 56 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει και σε αυτή τη λίστα την τελευταία θέση με συντελεστή φορολογίας εταιρειών στο 32,8% τη στιγμή που στην πρώτη δεκάδα με τους χαμηλότερους συντελεστές βρίσκονται τρεις χώρες των Βαλκανίων: η Βουλγαρία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση με συντελεστή φορολόγησης στο 10% , η Ρουμανία στην έκτη θέση με συντελεστή φορολόγησης στο 14,1% και η Σλοβενία με 15%.
Η χώρα μας μάλιστα καταλαμβάνει την έκτη θέση στις μεταξύ των χωρών που επιβάλουν επιπλέον φορολόγηση σε προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα οι χώρες που επιβάλλουν πρόσθετους φόρους στα προϊόντα ΤΠΕ βλάπτουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά στραγγαλίζουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα.
Το οξύμωρο φαινόμενο ωστόσο που καταγράφει για την Ελλάδα η έρευνα είναι ότι παρότι χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση ποσοστού αποφοίτων από θετικές επιστημονικές σχολές που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέτρο του βαθμού στον οποίο μια χώρα συμβάλλει στην παγκόσμια σύστημα καινοτομίας την ίδια στιγμή μόνο επτά πανεπιστήμια τα βρίσκονται στην παγκόσμια λίστα των 800 κορυφαίων και κανένα στην αντίστοιχη λίστα των 50 κορυφαίων. Έτσι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση