Του Τάσου Δασόπουλου
Στην σκληρή πραγματικότητα επανέφεραν την ελληνική αποστολή οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ζητώντας χθες να έχουν στα χέρια τους ένα πλήρη κατάλογο όλων των μέτρων και των πολιτικών του ελληνικού προγράμματος μέχρι και την Δευτέρα 20 Απριλίου.
Ειδικότερα ζήτησαν από το Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη να έχουν στα χέρια τους μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας την πρόταση της Ελλάδας για δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις.
Δηλαδή, τα θέματα στα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να κάνει αλλαγές εκ βάθρων σε σχέση με όσα προέβλεπε το μνημόνιο.
Η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες μετά τις διακοπές για το Πάσχα των Καθολικών περιλαμβάνοντας στην πρώτη της μέρα και το θέμα της Ελλάδας παρότι όλοι γνώριζαν ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η συνεδρίαση δεν είχε αντιπαραθέσεις για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις.
Ο κ Θεοχαράκης έκανε ένα σύντομο απολογισμό των έως τώρα διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν ουσιαστικά παγώσει λόγω του Πάσχα των καθολικών αλλά και την διακοπή των επαφών με την ομάδα των Βρυξελλών για περίπου 7 ημέρες.
Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες πρότειναν την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες προκειμένου να μην χαθεί και το νέο χρονικό ορόσημο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος δηλαδή το Eurogroup της 14ης Απριλίου στην Ρίγα της Λετονίας.
Πριν όμως η Ελληνική πρόταση περάσει από την εξέταση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας θα πρέπει να είναι «άρτια και συνεκτική» σε όλα της τα σημεία .Προς την κατεύθυνση αυτή η προτροπή προς τον Έλληνα εκπρόσωπο ήταν η πρόταση να συμπληρωθεί το ταχύτερο δυνατό μέσα στις επόμενες μέρες.
Mε την βοήθεια των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα . Ειδικότερα ζητήθηκε να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό διευκρινήσεις για μια σειρά από θέματα.
Συγκεκριμένα η πρόταση που θα πρέπει να κατατεθεί ως τις 20 μήνα θα πρέπει να περιέχει:
Αναλυτικότερες προβλέψεις σχετικά με τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους σε έσοδα δαπάνες και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015.
Τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί η Ελληνική Κυβέρνηση στον τομέα των εσόδων και ειδικότερα στην αύξηση της απόδοσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και της γενικότερης αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης.
Τις παρεμβάσεις σκοπεύει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στο σύστημα απονομής συντάξεων προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα που αναμένεται να εμφανίσουν για το 2015 τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα μέτρα είναι έτοιμη να υλοποιήσει η Ελληνικής Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση στην αγορά εργασίας και να αυξηθεί η απασχόληση.
Τους νέους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και με ποια βάση θα συνεχίζεται το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Ο κ. Θεοχαράκης διαβεβαίωσε με την σειρά του ότι οι τεχνικές συναντήσεις σε Ελλάδα και Βρυξέλλες θα πυκνώσουν τις επόμενες μέρες και η ελληνική πρόταση θα εμπλουτιστεί και με νέα μέτρα και περισσότερες διευκρινήσεις προκειμένου να γίνει περισσότερο αξιόπιστη.