Οι θεσμοί επιστρέφουν μετά από δύο μήνες στην Ελλάδα ώστε να αποφασίσουν για την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μετά τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν ώστε να διαπιστώσουν αν υλοποιούνται τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο.
Ειδικότερα στο άρθρο της Telegraph αναγράφεται χαρακτηριστικά πως οι αντιπρόσωποι των θεσμών, πρόκειται να ξεσκονίσουν τα βιβλία, αλλά ουσιαστικά να εξετάσουν την πρόοδο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Θέλοντας να δημιουργήσουν θετικό κλίμα στις επικείμενες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη ψήφιση μιας πρώτης δέσμης μέτρων που έχουν να κάνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολογία.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει τελειωτικά τι θα κάνει με τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και με τα πλάνα ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων.
Ωστόσο η δεκταμίσευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ εξαρτάται από την εφαρμογή 48 προαπαιτούμενων μέτρων μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η Telegraph αναφέρει πως το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι δανειστές θα επιμείνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να αποδείξει ότι είναι σταθερά δεσμευμένη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγεί σε άμεση εκταμίευση χρημάτων για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει ο αναλυτής του Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν. Για να συμπληρώσει: «Η δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα μέτρα. Πολλά περισσότερα από όσα περιείχε η πρώτη φουρνιά».
Στο μεταξύ, τα νέα από τα έσοδα του κράτους δεν είναι ευχάριστα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής υστέρηση της τάξης του 18%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ – το χαμηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το Bruegel, σε σχετική ανάλυση, εξηγεί τις λειψές επιδόσεις στο ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να δαπανά περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει για το 2015.
‘Οσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Telegraph αναφέρει πως αποτελεί ενα θέμα μείζονος σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.
Όλες οι πλευρές, ιδιαιτέρως η ελληνική, επιθυμούν το ζήτημα να τελειώσει ομαλά μέσα στο 2015. Κατά τον Ντανιέλ Νουί, μέλος της ΕΚΤ, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
Μάλιστα, κρίνει πως το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κάτω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.