Quantcast
Telegraph: Οι πιστωτές υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης - enikonomia.gr
share

Telegraph: Οι πιστωτές υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Την άποψη ότι ο εξαναγκασμός της Ελλάδας σε Grexit θα εδραιώσει μια διάχυτη υποψία ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν ως πράκτορες επιβολής της βούλησης των πιστωτών και θα αποκαλύψει ότι το μεταπολεμικό δόγμα της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί απάτη, εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε σημερινό δημοσίευμα που υπογράφει ο Αμπρόζ Έβανς – Πρίτσαρντ.

Σύμφωνα με την Τelegraph οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας υποτίμησαν τη φύση της ελληνικής κρίσης και δεν μπορούν πλέον να αποφύγουν να την αντιμετωπίσουν.  Ωστόσο, αναφέρει πως κάθε συμφωνία που θα αποσκοπεί να κατευνάσει τους αδικημένους ανθρώπους στην Ελλάδα αυτόματα θα πρέπει να αμφισβητήσει τη λιτότητα που ήδη ξεφτίζει στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη. «Οι αναγκαίες παραχωρήσεις θα ενθαρρύνουν τη λαϊκιστική περιφρόνηση στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, και θα φέρουν σε βρασμό το γερμανικό ευρωσκεπτικισμό», αναφέρει και προσθέτει πως στη Γερμανία η συναισθηματική συγκατάθεση για τη νομισματική ένωση υποχωρεί επικίνδυνα.

Ο αρθρογράφος της Τelegraph αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι το Grexit θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη απώλεια της διεθνούς εικόνας της ΕΕ συνολικά. «Όταν ο Γουόρεν Μπάφετ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει ισχυρότερη μετά από μια σωτήρια εκκαθάριση του αδύναμου κρίκου της, της Ελλάδας, επιβεβαιώνει τον κανόνα Του, ότι ποτέ δεν πρέπει να ανακατεύεσαι σε θέματα πέρα από τη γνώση σου», σημειώνει με σαρκασμό ο Πρίτσαρντ.

Επικαλείται ακόμη τον Βίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλή οικονομολόγο της Citigroup, που έχει προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια οικονομική ανάταση «φρίκη» σε περίπτωση που επιστρέψει στη δραχμή, αλλά και ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι αυτό δεν θα είναι μια ευχάριστη υπόθεση για την Ευρώπη. 

Στο σημείο αυτό παραθέτει σχετική δήλωση του Μπούιτερ: «Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να κάνουν την Ελλάδα να φαίνεται ως ένα μοναδικά εκκεντρικό μέλος της ευρωζώνης, κατηγορώντας τη για το ότι δεν κάνει αυτό ή δεν κάνει εκείνο, αλλά μια σειρά από χώρες μοιράζονται τις ίδιες αδυναμίες. Νομίζετε ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ κλειστή; Καλώς ήρθατε στην Πορτογαλία. Νομίζετε ότι υπάρχει μικρό κοινωνικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, και καμία εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών; Καλώς ήρθατε στη νότια Ευρώπη».

Ο αρθρογράφος της Τelegraph ξεκαθαρίζει πως «δεν πρέπει να αγνοείται το τί έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και γιατί οι Έλληνες είναι τόσο θυμωμένοι». Όπως αναφέρει, ακόμη και στελέχη του ΔΝΤ το 2010 επιβεβαίωναν αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε υποστήριζε, δηλαδή ότι η χώρα ήταν ήδη τότε σε κατάσταση πτώχευσης και χρειαζόταν ελάφρυνση του χρέους και όχι νέα δάνεια.

«Αυτό ξεπεράστηκε, προκειμένου να σώσει το ευρώ και να σώσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης σε μια στιγμή που η ΟΝΕ δεν είχε άμυνες εναντίον της μόλυνσης», υποστηρίζει ο Πρίτσαρντ και επικαλείται αναφορές του εκπροσώπου της Ινδίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ Άρβιντ Βιρμάνι (Arvind Virmani) που είχε προειδοποίησει από το Μάιου του 2010 ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα χωρίς να εφαρμοσθούν παράλληλα και νομισματικά μέτρα τόνωσης.

«Ακόμα και αν το πρόγραμμα υλοποιηθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αποπληθωριστικό σπιράλ πτώσης των τιμών, μείωσης της απασχόλησης και η μείωσης των φορολογικών εσόδων που θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει το ίδιο το πρόγραμμα», είχε αναφέρει τότε ο Άρβιντ Βιρμάνι και όπως αποδεικνύεται είχε δίκιο σε κάθε λεπτομέρεια.

Τέλος, ο Αμπρόζ Έβανς – Πρίτσαρντ αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο ΝΑΤΟ εάν εξερχόταν της ΟΝΕ και θα μπορούσε να παρασυρθεί στη ρωσική τροχιά, όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.