Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να μοιάζει με την κρίση του 2012 αλλά διαφέρει σε δύο σημεία, τονίζει με άρθρο του στην Telegraph ο οικονομολόγος Roger Bootle , πρόεδρος της Capital Economics, υποστηρίζοντας ότι το Grexit είναι περισσότερο πιθανό τώρα, αλλά και περισσότερο ωφέλιμο για την Ελλάδα.
Πρώτον, η χώρα, με εξαίρεση τους τόκους των δανείων της παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά το 2014, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εάν κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της ή καθυστερήσει την αποπληρωμή των τόκων της θα είχε κανονικό πλεόνασμα και χρήματα για να διαθέσει.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι επικριτές λένε ότι μια χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική κι ότι κανείς δεν θα δανείσει μετά στην Ελλάδα, η ιστορία έχει δείξει ότι θα ήταν θέμα μηνών πριν οι επενδυτές επιστρέψουν στη χώρα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει πλέον ότι η Ευρωζώνη είναι σε θέση να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας κι ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να στηρίξουν τις υπόλοιπες χώρες, τονίζει.
Όμως, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Bootle, είναι ότι μετά από μια χρεοκοπία η Ελλάδα θα ανέκαμπτε χάρη στην αδύναμη δραχμή. Σε αυτή την περίπτωση η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα αναρωτιόνταν μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο, υποστηρίζει.
Αντίθετα, με τον φόβο της εξόδου και της χρεοκοπίας, οι υπόλοιπες χώρες θα ήταν σχετικά “ασφαλείς” αφού θα συνέχιζαν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.