Ραγδαία αύξηση στις διαγραφές μηχανικών, που προσεγγίζει το 60%, εξακολουθεί να καταγράφεται στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία να οδηγούν εκτός Ελλάδος ή εκτός επαγγέλματος όλους τους μηχανικούς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
Συγκεκριμένα, στο διάστημα του περασμένου Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου οι αιτήσεις διαγραφής ξεπέρασαν συνολικά τις 560, σε σχέση με τις περίπου 360 του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, των μειωμένων εσόδων και την ολοκληρωτική καταστροφή του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός.
«Το 80% των περιπτώσεων κλείνει το μπλοκάκι επειδή δεν έχει δουλειά. Το νέο ασφαλιστικό καταστρέφει ολόκληρο τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας. Οι πρωτοφανείς σε ύψος ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δημεύουν το εισόδημα του καθενός μας», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «λίγοι είναι αυτοί που φεύγουν στο εξωτερικό», όπως καταλήγει.
Πριν από περίπου 10 ημέρες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, καθώς η εφαρμογή του παραβιάζει σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ημερησία, μετά από απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, το Επιμελητήριο ως ΝΠΔΔ, εκπροσωπώντας το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών και του τεχνικού κόσμου της χώρας, κατέθεσε τρεις αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που προβλέπονται.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με το ΤΕΕ προσέφυγαν ατομικά και τέσσερις διπλωματούχοι μηχανικοί που καλύπτουν όλο το ηλικιακό εύρος και τις ενασχολήσεις των διπλωματούχων μηχανικών, οι οποίοι έχουν σημαντική παρουσία στα κοινά του επαγγέλματος.
Συγκεκριμένα, κοινή με το ΤΕΕ αίτηση ακυρώσεως κατέθεσαν στο ΣτΕ οι Αντώνης Πρωτονοτάριος (πάνω από 35 έτη ασφάλισης), Άννα Μελανίτου (20-35 έτη ασφάλισης), Γιάννης Μαχίκας (5-20 έτη ασφάλισης) και Γιάννης Ξιφαράς (0-5 έτη ασφάλισης).