Η διαθεσιμότητα της χωρητικότητας του TAP είναι ανοικτή και για την Gazprom, όπως και για όποιον άλλο θέλει να τη χρησιμοποιήσει, εφόσον συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένο ότι ο αγωγός υπόκειται στη νομοθεσία για την πρόσβαση τρίτων.
Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα που μετέφερε σήμερα η διευθύντρια εμπορικών και εξωτερικών σχέσεων της κοινοπραξίας του αγωγού Ulrike Andres, με αφορμή και την πρόσφατη εκδήλωση – σε φιλολογικό ακόμα επίπεδο – ενδιαφέροντος εκ μέρους του ρωσικού κολοσσού και τις θετικές, σε πρώτη φάση, αντιδράσεις μερών της κοινοπραξίας του TAP.
Από την πλευρά του φορέα υλοποίησης του έργου, διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση στόχος του αγωγού είναι να συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης.
Έτσι λοιπόν, η θέση της κοινοπραξίας μπορεί να συμπυκνωθεί στα εξής λόγια της U. Andres: «δεσμευόμαστε από τους κανόνες της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου και όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο του open season».
Θετικό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα
Τη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και τη σημασία του για την Ελλάδα υπογράμμισε από μεριάς του ο country manager του TAP Ricard Skoufias: «Σε επίπεδο χώρας είμαστε η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ και αυτό που με χαροποιεί είναι ότι 1900 άνθρωποι και πάνω από 150 ελληνικές εταιρείες εμπλέκονται στην κατασκευή του. Ο αντίκτυπος ήδη υπάρχει, όταν βρίσκομαι εκτός Ελλάδος, γίνεται αντιληπτό ότι η επιτυχία του TAP στην Ελλάδα αποτελεί επιτυχή συνεισφορά της Ελλάδας για την έγκαιρη και σωστή υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου».
Σύμφωνα με τον κ. Skoufias, η πολύ θετική εμπειρία από το έργο είναι το θετικό θετικό μήνυμα που έχει να μεταφέρει η κοινοπραξία από την επένδυση στην Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Skoufias: «όταν με ρωτούν ξένοι επενδυτές για το αν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, τους απαντώ ναι, ελάτε να επενδύσετε».
Η πορεία των έργων
Μέχρι στιγμής, έχει γίνει προετοιμασία του εδάφους σε μήκος 200 χιλιομέτρων, καθώς και έχουν συγκολληθεί 100 χιλιόμετρα αγωγού.
Επίσης, 40 χιλιόμετρα έχουν τοποθετηθεί στο υπέδαφος, ενώ σε μήκος 20 χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και η αποκατάσταση του εδάφους.
Το συνολικό μήκος του αγωγού στην Ελλάδα είναι 550 χιλιόμετρα.
Ο αγωγός, ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενιζ , αναμένεται να είναι έτοιμος 1/1/2020, καθώς μέχρι στιγμής τα έργα προσωρούν βάσει του εκπονηθέντος χρονοδιαγραμμάτος.