«Τανγκό» στο Παρίσι και «σκληρό ροκ» στην Αθήνα!

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Φορολογία (του ΦΠΑ μη εξαιρουμένου) και δημόσιο χρέος είναι τα θέματα που ανοίγουν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών στο Παρίσι με στόχο να ολοκληρώσουν το δημοσιονομικό σκέλος για το οποίο πρέπει να υπάρχει εικόνα μέχρι και το Euro Working Group της Τετάρτης.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την οποία συνοδεύει και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει κατ αρχήν αναλύσουν με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν τα φορολογικά μέτρα που περιέχει η Ελληνική πρόταση.

Πληροφορίες θέλουν το – ελάχιστο – στόχο από τα νέα φορολογικά μέτρα να έχει ανέβει από τα 6,1 δις ευρώ στα 7 δις ευρώ με την προσθήκη και κάποιων μόνιμων μέτρων φορολογικού χαρακτήρα προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για τα πολλά έκτακτα μέτρα που περιείχε η αρχική πρόταση.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα 728 εκ ευρώ που προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν ( κατ ελάχιστον ) από τους λογαριασμούς ελλήνων στο εξωτερικό τα έσοδα ύψους εως 380 εκ ευρώ από την πώληση αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια και άλλο περίπου 1 δις ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το πιο δύσκολο θέμα θα είναι η καθυστέρηση της δέσμευσης για την αλλαγή του καθεστώτος στο ΦΠΑ για το οποίο πρόταση δεν κάνει καν νύξη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και κυρίως του ΔΝΤ είδαν με καθόλου καλό μάτι ούτε τα έκτακτα μέτρα αλλά και την απουσία αλλαγών στο βασικό έμμεσο φόρο . Ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχει η εκτίμηση από το ΔΝΤ ότι οι πολλές εξαιρέσεις που υπάρχουν οδηγούν σε στρεβλώσεις και απώλεια πολλών δις σε έσοδα από την σίγουρη πηγή που είναι η ιδιωτική κατανάλωση.

Στην συζήτηση θα υπάρχει και ένα κομμάτι που θα αφορά την περαιτέρω ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και το ρόλο της στον εντοπισμό και την είσπραξη των εσόδων.

 

Αγκάθι το χρέος

Δύσκολο θα είναι και το κομμάτι του χρέους όπου οι εκκρεμότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ως γνωστό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έκλεισε στο 0,4% του ΑΕΠ έχοντας απόκλιση 2 δις ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 % του ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατ αρχή αποδοχή των δανειστών για μικρότερο πλεόνασμα και το 2015 καθυστερούν καθυστερούν σημαντικά την αποκλιμάκωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ όπου θεωρείται από το ΔΝΤ ως «βιώσιμο». Η αρχική πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2024 μεταφέρεται κοντά στο 2030.

Τουτο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πια κανένας ενδεικτικός στόχος για αποκρατικοποιήσεις και ότι οι ρυθμός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ήδη ανάπτυξη για το 2015 στο μισό της αρχικής πρόβλεψης δηλαδή στο 1,4% του ΑΕΠ αντί 2,9% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Η σημερινή αναμένεται να είναι η τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων έχοντας καλύψει θέματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μακροοικονομικό σενάριο , οι αποκρατικοποιήσεις και – ακροθιγώς – εργασιακά και ασφαλιστικό για τα οποία υπήρξε και πάλι πλήρης διαφωνία.

Μέχρι την Τετάρτη οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο ( ΕΕ) Κλάους Μαζούχ ( ΕΚΤ ) και Ρϊσι Κοχιάλ ( ΔΝΤ ) θα πρέπει να συντάξουν μια έκθεση προόδου με τα καλά και τα κακά που είχε η διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης προκειμένου να οριστικοποιήσει ένα τεχνικό κείμενο στο οποίο θα περιγράψουν την ολοκλήρωση και τις ελλείψεις του ελληνικού προγράμματος.

Το κείμενο μαζί με την έκθεση της τρόικας θα είναι στα κείμενα εργασίας των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσει την Παρασκευή στην Ρίγα χωρίς να υπάρχει πλέον καμμία προσδοκία για συμφωνία.

Exit mobile version