Τακτική «διολίσθησης» από την Αθήνα για χρέος και αναπτυξιακό πακέτο

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η δίκαιη απαίτηση της Ελλάδας για μια συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Τούτο την ώρα που οι προτάσεις Ελλάδας και δανειστών που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ακόμη και η συμφωνία σε μεγέθη και μέτρα είναι ήδη δύσκολη αφού έχει μια απόσταση 3 δις σε νέα μέτρα.

Μπορεί δηλαδή, οι διαφορές για το δημοσιονομικό τους συντελεστές του ΦΠΑ το ασφαλιστικό το εργασιακό να είναι σημαντικές αλλά είναι συζητήσιμες αφού και οι δύο πλευρές μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και είναι δύσκολο να ξεπεραστεί είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Έχει υποχωρήσει από την συμφωνία – γέφυρα που ζητούσε τον περασμένο Μάρτιο και φέρνει στο τραπέζι «συνολική» συμφωνία που θα περιλαμβάνει από τώρα και την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και εγγυήσεις από τους εταίρους μας στην ΕΕ για ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση.

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από την συμφωνία γέφυρα και πλέον ζητά να συζητηθεί η επόμενη μέρα από τώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από την βασική πρόταση των 47 σελίδων που ετοιμάστηκε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων επισύναψε και μια τολμηρή πρόταση για το χρέος και την ανάπτυξη η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τους FT.

Μια πρόταση που έδινε λύση στην αποπληρωμή της ΕΚΤ με νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) και μια αναδιάρθρωση των υπολοίπων δανείων της Ελλάδας.

Μια πρόταση η οποία είναι σχεδόν αδύνατο αν γίνει αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που έχουν δανείσει άμεσα (μέσω διμερών δανείων) ή έμμεσα μέσω του EFSF/ESM) την Ελλάδα από το 2010.

Παρόλα αυτά τόσο ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρα στην δημόσια τοποθέτηση του στην Βουλή την Παρασκευή τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους αλλά και ένα πακέτο που θα κάνει μια επανεκκίνηση στην ελληνική οικονομία.

Απέναντι της έχει την πλειοψηφία των δανειστών της να θέλει μόνο την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου η οποία είχε μείνει στην μέση από προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αυτό φάνηκε και από την πρόταση που ήρθε στο φως της δημοσιότητα και εξηγούσε με τον τρόπο της γιατί δεν έγινε τελικά αποδεκτό το περίφημο e-mail του τέως υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Σε καμία από τις πολυάριθμες συζητήσεις που έχουν γίνει όλες αυτές τις ημέρες κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει συζητήσει για το ενδεχόμενο άμεσης λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα και τίποτε άλλο.

Την ίδια ώρα με το αίτημα της Ελλάδας για την ομαδοποίηση της δόσης του ΔΝΤ για τον Ιούνιο δυσαρέστησε τον μοναδικό από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας που έθετε επιτακτικά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η τελευταία ελπίδα είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες για να κλείσει το ελληνικό πρόβλημα χωρίς συνέπειες.

Με αυτό το δεδομένο κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής των G7 που ξεκινά σήμερα στο Μόναχο όπου θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα.

Exit mobile version