Πάνω από 1.000 δικογραφίες που αφορούν φορολογούμενους της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσουν τις διαδικασίες για τον περαιτέρω έλεγχο των περιπτώσεων αυτών. Η ταυτοποίηση των φορολογούμενων που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογούμενων από τους 10.500 που περιλαμβάνονται συνολικά στη λίστα που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντίσελντορφ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στο πλαίσιο της συνεργίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μάλιστα ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική, δεν θα προσφέρει φορολογική αμνηστία, θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό ενώ θα προβλέπει συντελεστή φορολογίας για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αντίστοιχο με τον συντελεστή φορολογίας του έτους που παρήχθησαν με κάποια προσαύξηση επιπλέον. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ως ακόμη μία κίνηση στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντίσελντορφ με την οποία εγκαινιάζεται η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης των πρώτων 25 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα ακολουθήσουν άλλα 25 στελέχη την ερχόμενη εβδομάδα. Η επιμόρφωση θα γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στην Αθήνα και αποτελεί το δεύτερο βήμα συνεργίας των δύο πλευρών. Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση στην χώρα μας από τον Βάλτερ Μπόργιανς της γνωστής λίστας -που φέρει πλέον το όνομά του- στην οποία περιέχονται 10.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στην Ελβετία.
Ο Βάλτερ Μπόργιανς δήλωσε ότι με τη συνέχιση της συνεργίας ο στόχος είναι να δοθούν δύο μηνύματα. Το πρώτο, προς τους Έλληνες πολίτες, ότι είναι καιρός να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα έχουν ενδεχομένως βγάλει στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν. Και ένα δεύτερο ότι η Ελλάδα , αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με μεγάλη επιτυχία. ” Διότι και οι δικοί μας πολίτες αποδέχονται ευκολότερα την βοήθεια προς τον εταίρο Ελλάδα όταν βλέπουν ότι και τα οικονομικά στρώματα της Ελλάδας συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της” δήλωσε χαρακτηριστικά . Πρόσθεσε δε ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα ζει και ότι η κάθε η κάθε χώρα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο Βάλτερ Μπόργιαν άφησε αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν δέχθηκε την βοήθεια που της προσφέρθηκε από το κρατίδιο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτή η προσφορά έγινε δεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρθηκε με ιδιαίτερο θετικά σχόλια στην πρόοδο που σημειώνουν οι έλεγχοι. Όπως είπε τόσο από τις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από την ενημέρωση που έχει από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου του που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Αθήνα η εικόνα που προκύπτει είναι ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των ελέγχων που απαιτεί η λίστα.
Κάνοντας μία σύγκριση της πορείας υλοποίησης των ελέγχων μεταξύ της Λίστας Μπόργιανς που παραλήφθηκε το Νοέμβριο του 2015 και της Λίστας Λαγκάρντ ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι η πρώτη έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Ήδη κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την παραλαβή της είχαν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες ονόματα φορολογούμενων ενώ στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθουν τα πρώτα ονόματα είπε ο αναπληρωτής υπουργός. ” Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο” δήλωσε ο ίδιος.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατά τη διαδικασία παραλαβής της λίστας Μπόργιανς ανέφερε ότι σύντομα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτούς θα φανούν στα ταμεία του κράτους. “Η ασυλία τελειώνει για όλους ” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι το παράδειγμα Μπόργιανς δείχνει την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ότι ήδη αποδίδει καρπούς.
Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου ανέφερε ότι το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα επίπεδα.
Το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ντούνιας Παναγιώτης που θα συμμετάσχει στο σεμινάριο στο Ντίσελντορφ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ” έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα τα τελευταία χρόνια αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας να συνεχισθούν εστιάζοντας σε βασικές ελεγκτικές πτυχές, όπως:
Πρώτον, η δομή και η διάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων καθώς και της υλικοτεχνικής υποδομής,
Δεύτερον, ένα αξιόπιστο σύστημα με προτεραιοποίηση υποθέσεων το οποίο θα βασίζεται σε συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Τρίτον, οι μέθοδοι ελέγχου τόσο σε μεγάλες επιχειρήσεις όσο και σε πρόσωπα μεγάλου πλούτου και
Τέταρτον, η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών.
Όλα αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν στο σεμινάριο που θα γίνει στην Ακαδημία της Βόννης ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απόψεις με τους Γερμανούς συναδέλφους. Η συμβολή αναμένεται να είναι σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.