Του Τάσου Δασόπουλου
Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην διαφωνία των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα και την κρίση του προσφυγικό βρίσκεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με όλους τους συντελεστές να μιλούν για γρήγορη ολοκλήρωση χωρίς κανένας να δεσμεύεται για λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Η Ελλάδα είναι φυσικό να θέλει μια γρήγορη αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το χρέος και να υπάρξει η πολυπόθητη σταθερότητα για την οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε χθες στην Βουλή για μια συνολική λύση στο θέμα της αξιολόγησης αλλά δεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχουμε λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Οι εκπρόσωποι της Ευρώπης δίνουν όλες αυτές τις ημέρες διφορούμενα μηνύματα. Μιλούν μεν για γρήγορη αξιολόγηση και μετά το μυστικό δείπνο της Τετάρτης με το ΔΝΤ μιλούν για μια σύγκλιση αλλά όχι για συμφωνία με το κενό των 3 δισ. ευρώ για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα μέχρι και το 2018 (η ΕΕ ζητά 5,5 δισ. ευρώ το ΔΝΤ 8,8 δισ. ευρώ) να παραμένει.
Κανείς τους όμως δεν δεσμεύεται ότι θα υπάρξει λύση μέχρι και τις 7 Μαρτίου. Χθες, μετά την υποστήριξη των προηγούμενων ημερών ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφαγκανγκ Σόϊμπλε επέστρεψε στην γνωστή κριτική του στάση για την Ελλάδα. Προειδοποίησε να μην επιχειρήσει η χώρα μας βάλει το προσφυγικό ως επιχείρημα για να μην υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ολλανδικό κοινοβούλιο έκανε λόγο για μικρή πρόοδο των τελευταίο μήνα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ απάντησε χθες μέσω του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράϊς στην κριτική που δέχεται για την σκληρή στάση που κρατά στο θέμα της Ελλάδας. «Ζητάμε μόνο αυτά που συμφωνήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι» είπε χθες ο εκπρόσωπος του ταμείου. Αφού θύμισε ότι το ταμείο θα πρέπει να έχει μια ρεαλιστική στάση, τόνισε τον όρο που έχει τεθεί για την βιωσιμότητα του χρέους η οποία όμως έχει κόστος. Με δεδομένο- όπως είπε – ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε ριζικές λύσεις το κόστος μεταφράζεται σε σκληρές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα. Ως γνωστό οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει σύμφωνα με το ΔΝΤ να έχουν ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα που φτάνει το 4-5% του ΑΕΠ.
Οι επαφές μεταξύ των δανειστών θα συνεχιστούν και σήμερα αλλά και όλο το Σαββατοκύριακο. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση τους και πολύ περισσότερο να προσδιορίσει το χρόνο που μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.
Τα σενάρια της λύσης
Τα τρία σενάρια που παραμένουν στο τραπέζι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Αυτό που θέλει το ΔΝΤ να αναθεωρεί τις προβλέψεις του έχει σχεδόν αποκλειστεί εντελώς αφού θα έπληττε το κύρος του διεθνούς οργανισμού και θα προκαλούσε προβλήματα με τους μετόχους του εκτός Ευρώπης.
Το σενάριο της «σαλαμοποίησης» του προγράμματος με σταδιακές εκταμιεύσεις της δόσης των 5,7 δισ ευρώ που θα συνοδεύσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα. Θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό πρόβλημα και επιπλέον θα μετέφερε χρονικά την συζήτηση για το χρέος στο τέλος του χρόνου.
Το πιο ισχυρό σενάριο παραμένει αυτό που θέλει την παραμονή του ταμείου ως τεχνικού συμβούλου χωρίς υπογραφή στην συμφωνία για την αξιολόγηση και την ενεργότερη συμμετοχή του μόλις θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.