Quantcast
Τα τουρκικά F-16, το ανύπαρκτο ΚΑΑΝ και τα ελληνικά F-35 - enikonomia.gr
share

Τα τουρκικά F-16, το ανύπαρκτο ΚΑΑΝ και τα ελληνικά F-35

δημοσιεύτηκε:

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πουλάει το αφήγημα κατασκευής μαχητικού 5ης γενιάς (ΚΑΑΝ) από την Τουρκία, η Ελλάδα γκαζώνει για τα F-35, με τα τουρκικά Mέσα Eνημέρωσης να υποστηρίζουν ότι παρουσιάζουν προβλήματα. Ο Χακάν Φιντάν εμφανίζεται αισιόδοξος για τα F-16, το μόνο υπαρκτό πρόγραμμα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από λίγες ημέρες η κατασκευάστρια εταιρεία του F-35 έκανε γνωστό ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος κατασκευής και χρήσης των μαχητικών, σύμφωνα με το enikos.gr.

Συνοπτικά:

Έχουν παραδοθεί έως σήμερα: 990+ μαχητικά αεροσκάφη
Ώρες πτήσης: Έχουν ολοκληρωθεί 824.000 ώρες πτήσης
Εκπαιδευμένοι πιλότοι παγκοσμίως: 2.390+
Εκπαιδευμένοι τεχνικοί παγκοσμίως: 15.900+

Τι δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία; Ότι πρόκειται για ένα μαχητικό το οποίο πλέον έχει περάσει στο στάδιο της ωρίμανσης και πλέον αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που θα το κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί την νέα έκδοση του F-35, το Block 4, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο εξέλιξης.

Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν οι δοκιμές στις ΗΠΑ του πρωτότυπου F-35 με αριθμό ουραίου το AF-7, στη διαμόρφωση Technology Refresh 3 (TR-3).

Το TR-3 παρέχει την υπολογιστική ιπποδύναμη για την υποστήριξη των εκσυγχρονισμένων δυνατοτήτων Block 4 για το F-35, συμπεριλαμβανομένων: νέων σουιτών αισθητήρων, περισσότερα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, βελτιωμένες λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου, πιο ισχυρή σύντηξη δεδομένων και αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ πλατφορμών.

Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν πλεονέκτημα μάχης για να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί, να εμπλέκεται και να επιβιώνει ενάντια σε προηγμένες αεροπορικές, επίγειες απειλές αλλά και κυβερνοαπειλές. Το TR-3 φέρει μεγάλη αναβάθμιση στην επεξεργαστική ισχύ του πυρήνα και τη χωρητικότητα μνήμης, γεγονός που θα επιτρέψει στο F-35 να τρέχει προηγμένο λογισμικό γεμάτο με υπερσύγχρονες δυνατότητες πολεμικής μάχης, καθιστώντας το μία εξελιγμένη ιπτάμενη πλατφόρμα που διαμοιράζει πληροφορίες και ρόλους.

Ωστόσο, μία είδηση που προέρχεται από το αμερικανικό πεντάγωνο, έκανε τουρκικά ΜΜΕ να… πετούν την σκούφια τους, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το F-35 είναι προβληματικό. Αιτία είναι η καθυστέρηση στο TR-3, η ολοκλήρωση του οποίου θα πάρει μερικούς μήνες ακόμα, με πιθανότερη ημερομηνία τον Ιούλιο.

Κάπου εκεί, η τουρκική… μυθοπλασία άρχισε να συναντά το εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ, το οποίο οι Τούρκοι βαφτίζουν ως 5ης γενιάς.

Πρόκειται για δικινητήριο που μοιάζει στο F-35, αλλά σύμφωνα με έμπειρους πιλότους οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Οι κινητήρες του προέρχονται από κανιβαλισμό μαχητικών F-16, σε καμία περίπτωση δεν είναι stealth (άρα δεν είναι 5ης γενιάς) ενώ τα ηλεκτρονικά του είναι αγνώστου ικανότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του F-35 που άρχισε τη δεκαετία του ’90, η πτήση του πρωτότυπου έγινε το 2000 και η παραγωγή του άρχισε το 2014 με τη συμμετοχή 8 χωρών.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως τελούν εν πλήρη γνώσει του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι πιο πραγματιστής κι επιχειρεί – υπηρετώντας το αφήγημα Ερντογάν – να πετύχει να τρέξει το πρόγραμμα της προμήθειας 40 νέων F-16 Viper αλλά και κιτ αναβάθμισης για άλλα 80.

Πρόσφατα, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Φιντάν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των F-16 (μόνο) το οποίο προσπάθησε να συνδέσει με άλλα ζητήματα που απασχολούν την Τουρκία και κυρίως την ενίσχυση της οικονομίας, αποσυνδέοντας από τις σχέσεις με την Αμερική οποιοδήποτε άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Η προοπτική του Προέδρου μας είναι ότι θα προκύψει ένα πιο ισορροπημένο, ευρύτερο σύνολο σχέσεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δεν θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένες στην ασφάλεια και να περιλαμβάνουν επίσης την οικονομία, την τεχνολογία, το εμπόριο και άλλους τομείς. Ο Πρόεδρός μας θα εκφράσει τις απόψεις μας για αυτό το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου, στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.