Του Τάσου Δασόπουλου
Στο «αέρα» βρίσκεται και πάλι ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αφού η πρόταση για τα εφεδρικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ δημιουργούν νέα προβλήματα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν πάλι από σήμερα το απόγευμα με τους δανειστές.
Η κίνηση της Κομισιόν για το πακέτο των «εφεδρικών» μέτρων ουσιαστικά επισημοποιεί την παρουσία του ΔΝΤ (αφού γίνεται ακριβώς για να συνυπογράψει την συμφωνία και το Ταμείο) μαζί βέβαια και με τις απαιτήσεις που εγείρει από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα μετά την δήλωση Τόμσεν ότι αν Ευρωπαίοι και Ελλάδα επιμένουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ ) έρχεται η πρόταση των ευρωπαίων για τα νέα μέτρα.
Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ ζητά και τα μέτρα αυτά να έχουν ψηφιστεί πριν το τέλος της αξιολόγησης για να δεχθεί να υπογράψει την συμφωνία για το κλείσιμο της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
Η Αθήνα από την άλλη βλέποντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει αρκετά ακόμη την συμφωνία, επιμένει ότι ο διάλογος για τα πρόσθετα μέτρα θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και φυσικά θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πριν πάμε στα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί και στις λεπτομέρειες τους τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018 Με δεδομένη την δυσπιστία που υπάρχει από το ΔΝΤ το οικονομικό επιτελείο θα δεχθεί από σήμερα πιέσεις για σκληρές λύσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Συγκεκριμένα:
– Στο φορολογικό μένει να αποδειχθεί αν τελικά η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην μείωση από τα 9505 ευρώ σ τα 9091 ευρώ ή θα δεχθεί την σταδιακή μείωση που προτείνει η Commission στα 8640 ευρώ το 2017 και τα 8180 το 2018.
– Στο ασφαλιστικό θα πρέπει η Κυβέρνηση θα ξεχάσει τα σχέδια για αύξηση των εισφορών και να βάλει πιο βαθιά το μαχαίρι στις υφιστάμενες συντάξεις.
– Στα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν πια μεγαλύτερες πιέσεις για να λειτουργήσει η αγορά δανείων με ελάχιστες εξαιρέσεις ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει το υπουργείο ανάπτυξης για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας.
– Στους έμμεσους φόρους που θα αυξηθούν με στόχο πρόσθετα έσοδα ύψους 1,8 δ ις ευρώ το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η εφαρμογή τους θα μεταφερθεί το 2018 όπως θέλει να επιμένει το οικονομικό επιτελείο ή θα εφαρμοστούν τελικά μέσα στο 2016 ή το αργότερο το 2017 ώστε να υπάρχει ένα «ανάχωμα» από τις όποιες αποκλίσεις θα παρουσιάσουν τα δημόσια έσοδα.
Από την άλλη πλευρά η Αθήνα ελπίζει και μια μείωση της πίεσης από τα σ τοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Eurostat την Πέμπτη για το κλείσιμο των προϋπολογισμών των κρατών μελών το 2015.
Η επίσημη επιβεβαίωση ότι ο προηγούμενος χρόνος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 0,2-0,3% του ΑΕΠ αφαιρεί ένα από τα επιχειρήματα του ΔΝΤ το οπ[οίο επιμένει ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Πάντως το ορόσημο του Eurogroup της Παρασκευή ως ημέρα όπου θα επικυρώνονταν έστω και ανεπίσημα η συμφωνία μάλλον θα ξεπεραστεί.
Με βάση το πρόγραμμα της συνόδου των υπουργών οικονομίας της Ευρωζώνης στο Άμστερνταμ η Ελλάδα είναι μεν πρώτο θέμα με αντικείμενο όμως την αποτίμησης των διαπραγματεύσεων και τα επόμενα βήματα της αξιολόγησης.
Οι περισσότεροι από τους εκρποσώπους των θεμσών έχουν πλέον ξεχάσει το ορόσημο – και του Ορθόδοξου Πάσχα και μιλούν για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.