Τα μυστικά των αντίμετρων και το «μαχαίρι» στα κονδύλια των Δήμων

Τέσσερα αντίμετρα περιορισμένης ισχύος και μια σοβαρή περικοπή κρύβει το πολυνομοσχέδιο με τον βαρύ λογαριασμό των νέων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ μέχρι και το 2020 που εισάγεται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Πίσω από το πακέτο των – γνωστών πλέον- δημοσιονομικών μέτρων αλλά και των αλλαγών που έρχονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση υπάρχουν αντίμετρα με διπλή ανάγνωση που δεν φέρνουν μόνο ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις.

Το πρώτο από αυτά αφορά το αντίμετρο της αύξησης του ορίου εισοδήματος πάνω στο οποίο επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 30.000 ευρώ. Με την ρύθμιση αυτή τα εισοδήματα μέχρι και 29.999 ευρώ έχουν ελάφρυνση φόρου από 22 μέχρι και 676 ευρώ σε ετήσια βάση.

Τι γίνεται όμως με τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ; Κατ αρχή επανέρχεται η φιλοσοφία της επιβολής ενός πρόσθετου τέλος για το σύνολο του ποσού και όχι τις επιβολής ενός κλιμακωτού συντελεστή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος . Έτσι αντί για συντελεστή 6,5% που ίσχυε για εισοδήματα από 30.001 μέχρι και 40 .000 ευρώ που έφερνε πρόσθετη επιβάρυνση έως 1325 ευρώ τώρα επιβάλλεται συντελεστής 2% του ΑΕΠ για το σύνολο του επιπλέον ποσού να φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως για τα εισοδήματα από τα 40.001 μέχρι και τα 60.000 ίσχυε ένας συντελεστές 7,5% που έφτανε την πρόσθεση επιβάρυνση για εισό0δημα 60.000 ευρώ στα 2.075 ευρώ.

Τώρα επιβάλλεται συντελεστής 5% στο σύνολο του ποσού. Συνεπώς από την εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα των 60.000 ευρώ ο πρόσθετος φόρους είναι 3.000 σημαντικά δηλαδή 925 ευρώ υψηλότερος από ότι ισχύει σήμερα.

Η μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ όταν το χρεωστικό δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ θεωρητικά αφορά περίπου 5,4 εκατ. από 6,3 εκατ. ευρώ ακινήτων.

Ο κόφτης που μπαίνει για ανώτατο ποσό μείωσης τα 70 ευρώ σημαίνει ότι την πλήρη ωφέλεια του μέτρου θα έχουν μόνο όσοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ μέχρι και 230 ευρώ δηλαδή περίπου 3 εκ ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% είναι μεν σημαντικός αφού μειώνει τον βασικό έμμεσο φόρο για ζώα λιπάσματα ζωοτροφές σπόρους φυτά (ο οποίος αυξήθηκε το 2015) αλλά διατηρεί τον συντελεστή στο 24% στα αγροτικά μηχανήματα και φυσικά το αγροτικό πετρέλαιο διατηρώντας ψηλά ακόμη το κόστος παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία.

Επίσης το συγκεκριμένο αντίμετρο αντισταθμίζεται από την μείωση του αφορολόγητου που περιέχει το νομοσχέδιο ως μέτρο για τους κατ επάγγελμα αγρότες .

Χωρίς διπλές ερμηνείες είναι το μέτρο της περικοπής του αφορολόγητου σε ύψος 77% του εισοδήματος από βουλευτική αποζημίωση που διατηρούσαν από το 1975 οι βουλευτές. Βέβαια χρειάστηκε να επέμβει η δημοσιογραφική έρευνα για να έρθει το θέμα στο φως.

«Μαχαίρι» στους Κοινωνικούς Αυτοτελείς πόρους

Το 2018 έρχεται μαχαίρι 34,6% ή 1,8 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που αποδίδεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού όπως προβλέπει το άρθρο 80α του πολυνομοσχεδίου.

Στο αιτιολογικό της περικοπής αυτής αναφέρεται ότι πλέον οι Ο.Τ.Α. καταρτίζουν και εκτελούν προϋπολογισμούς με πλεονάσματα!

Συγκεκριμένα, με το εμβόλιμο άρθρο 80α ορίζεται ότι, από το 2018 και μετά, το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί να φθάσει το ποσό των Κ.Α.Π. που θα αποδίδεται στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας από τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζεται από τα 5,2 δις. ευρώ στα 3,4 δισ. ευρώ!


Δείτεεδώτο σχέδιο νόμου

Δείτε εδώ την εισηγητική έκθεση



Exit mobile version