Του Τάσου Δασόπουλου
Ο κύβος ερρίφθη: Δύο 24ωρα μετά την νίκη του «όχι» στον υποτιθέμενο τελεσίγραφο των δανειστών η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών έδωσαν χθες στον Έλληνα Πρωθυπουργό το πραγματικό τελεσίγραφο. ‘Η παραδίδεστε άνευ όρων ή φεύγετε από την Ευρώπη!
Σε μια ασυνήθιστη για το ήθος της ΕΕ φρασεολογία οι περισσότεροι ηγέτες που μίλησαν χθες μηδέ εξαιρουμένων του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τούσκ απείλησαν ανοιχτά την Ελλάδα με μια έξοδο και από το ευρώ αλλά και από την ευρωπαϊκή οικογένεια αν μέχρι την Κυριακή δεν παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων που θα καλύπτει ένα διετές πρόγραμμα.
Ο κ. Τσίπρας πήρε μαζί του δύο τόμους με την συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα περιθώριο πέντε ημερών για να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο πλαίσιο της πρώτης πρότασης των θεσμών που είχε απορριφθεί από την Ελληνική πλευρά ως απαράδεκτη αφού για όλους τους τομείς είχε την πιο επώδυνη παρέμβαση. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις αλλαγές σε έξι τομείς:
1. Την φορολογία: Στο καυτό θέμα της αλλαγής του καθεστώτος του ΦΠΑ η εντολή ήταν σαφής Δεχόμαστε τους τρείς συντελεστές αλλά υπό όρους Στο 6% θα είναι μόνο τα φάρμακα τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου. Στο 13% θα είναι μόνο κάποια βασικά τρόφιμα. Στο 23% θα υπαχθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού των και των υπολοίπων ΔΕΚΟ η εστίαση τα ξενοδοχεία και όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Η έκπτωση του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ των νησιών καταργείται.
Η πρώτη πρόταση Γιουνκέρ προέβλεπε:
– Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, αλλά σταδιακά από το 2016 αντί φέτος.
– Κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τους γεωργούς (και των επιδοτήσεων στους φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Η κατάργηση θα γίνει σταδιακά και άρα θα ξεκινήσει νωρίτερα.
– Αύξηση στο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 26 % στο 28%.
Θέσπιση επιτοκίου αγοράς γα την ρύθμιση των 100 δόσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Πλήρη αυτονομία της ΓΓΔΕ ,αναμόρφωση του νόμου και των ποινών για τις φορολογικές απάτες.
– Μείωση του πλαφόν στις στρατιωτικές δαπάνες αλλά μετά το 2015 (κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017). Θα μειωθούν και ο αρθμός του προσωπικού και οι προμήθειες.
– Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ ευρώ ετησίως.
Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 30% για τα εισοδήματα από τα 12.000 ευρώ.
2. Ασφαλιστικό: Αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2015 της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και άμεση περικοπή των πρόωρων συντάξεων. Άμεση νομοθέτηση με εφαρμογή από 1/1/2016 αλλαγών στο ασφαλιστικό με στόχο την διατήρηση της βιωσιμότητας του . Νομοθεσία για να ισοσκελιστούν οι παροχές σε συντάξεις με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με μείωση 20% από φέτος, και αντικατάσταση του από το εγγυημένο εισόδημα. Η διαφορά σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ είναι πως δεν θα υπάρξει μείωση φέτος για το «top» 20% των δικαιούχων Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων σταδιακά μέχρι το τέλος του 2015.
3. Εργασιακά. Επανεξέταση του ύψους του κατώτερου μισθού , νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
4. Αγορές: Στο τομέα αυτό προβλέπεται η άμεση εφαρμογή των συστάσεων από την εργαλειοθήκη 1 (toolkit) του ΟΟΣΑ. Αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ Στην συνέχεια εφαρμογή των συστάσεων της εργαλειοθήκης 2 (ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου), Άνοιγμα των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου, αναλογιστή , δικαστικού επιμελητή κλπ. Προβλέπεται και απελευθέρωση της αγοράς για γυμναστήρια κλπ.
5. Δημόσιος τομέας: Αξιολόγηση του προσωπικού με κριτήρια ιδιωτικού τομέα . Νέα μισθολόγια με μειώσεις για το εισαγωγικό μισθό. Προσαρμογή στο νέο αυτό μισθολόγιο και των ειδικών μισθολογίων για Πανεπιστημιακούς Δικαστικούς Στρατιωτικούς και Αστυνομικούς γιατρούς του ΕΣΥ και ανώτερο Κλήρο.
6. Ιδιωτικοποιήσεις: Δημιουργία και αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» του ΑΔΜΗΕ και πώληση του 6% που κατέχει ακόμη το δημόσιο στον ΟΤΕ. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με συγκεκριμένους στόχους εσόδων μέχρι και το 2020 Ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ τον ΟΛΘ ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό τον Αστέρα Βουλιαγμένης την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
¨Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν την βάση της ελληνικής πρότασης αλλά θια πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλα μέτρα για να γίνουν αποδεκτά στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει μάλλον το Σάββατο οπότε θα συνεδριάσει η Σύνοδος Κορυφής με απαρτία και των 28 ηγετών της ΕΕ.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα υποβάλλει και επίσημα το αίτημα χρηματοδότησης της χώρας από τον ESM και για το πρόγραμμα γέφυρα που α πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και το πρόγραμμα διετίας μέχρι και το 2017.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr