«Η φυγή προς τα εμπρός της Ευρώπης» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Στο άρθρο της η εφημερίδα κάνει λόγο για “ιστορική συμφωνία”, με την οποία ΕΕ και Τουρκία επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα.
Αλλά όπως τονίζεται, παραμένει “ιδιαίτερα αβέβαιο” εάν θα τα καταφέρουν. Μεταξύ άλλων η εφημερίδα επισημαίνει: “Κάποιοι θεωρούν απολύτως απαραίτητη τη συμφωνία με την Τουρκία, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να σταματήσει η ροή των προσφύγων. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι παράνομη και ανήθικη και υποστηρίζουν ότι με την επανεισδοχή όλων των προσφύγων στην Τουρκία ουσιαστικά παρακάμπτεται το ατομικό δικαίωμα στη χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως αυτό κατοχυρώνεται σε διεθνείς συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ήδη, ότι πολύ σύντομα τα δικαστήρια θα μπορούσαν να σταματήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι της συμφωνίας”. Μάλιστα ο Καρλ Κοπ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl, δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε ανάλυσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται επίσης στις πολιτικές, αλλά και πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος: “Επί του παρόντος οι πρόσφυγες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Για να τους απελάσει κάποιος, θα πρέπει προηγουμένως να τους εντοπίσει. Πριν έλθει στην εξουσία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015, οι μετανάστες παρέμεναν σε καταυλισμούς κλειστού τύπου.
Οι συνθήκες εκεί ήταν συνήθως αποκρουστικές. Γι αυτό ο Τσίπρας και το αριστερό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούσαν εύκολα να επιστρέψουν στο καθεστώς των κλειστών καταυλισμών. Επιπλέον η ΕΕ θέλει να αναγνωριστεί η Τουρκία στην Ελλάδα ως ασφαλής τρίτη χώρα με προεδρικό διάταγμα, ει δυνατόν και με νόμο (που θα ψηφιστεί στη Βουλή). Μέχρι στιγμής λέγεται ότι ο πρόεδρος διστάζει, αν και έχει λάβει προ πολλού το σχετικό έγγραφο. Και στο κοινοβούλιο η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τσίπρα κρέμεται πλέον από μία κλωστή”.