Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την εκρηκτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία καθώς φαίνεται δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις. Το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης μπαίνει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη με ορίζοντα την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το Συνέδριο του Οκτωβρίου.
Ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τις σαρωτικές αλλαγές που πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το «αντάρτικο» από την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί, ο ορυμαγδός αντεγκλήσεων μεταξύ των βουλευτών που οδήγησε επί της ουσίας στην τριχοτόμηση της Κ.Ο., καθώς και η «οριακή» επικύρωση της πρότασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνουν ότι οι εξελίξεις πλέον είναι απρόβλεπτες.
Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται σε κάποια τυχαία χρονική στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα όσα διεμήφθησαν στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούν πρόβα τζενεράλε για την Κεντρική Επιτροπή και κυρίως για το Συνέδριο. Παράλληλα, η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να στραφεί στον Νίκο Παππά σχετίζεται με την προσπάθεια διαμόρφωσης συσχετισμών τόσο εντός της Κ.Ο., όσο κι εντός της Κ.Ε., καθώς το ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής προς τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – είτε από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, είτε από την πλευρά των «87» – βρίσκεται στο τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι, από την εταιρεία Interview, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται 5ο κόμμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 8,3% στην πρόθεση ψήφου (από 14, 9% στις πρόσφατες ευρωεκλογές).
Οι διεργασίες και τα μπλοκ που διαμορφώνονται
Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αν μη τι άλλο αφήνει ακόμη ένα τραυματικό σημάδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα 17 «υπέρ» στην πρόταση Κασσελάκη, τα 12 «κατά» και τα 4 «παρών» φανερώνουν τις εσωτερικές διεργασίες και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Από τη μια επιβεβαιώθηκε η συνοχή του μπλοκ που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι κ.κ. Ακρίτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη Χρηστίδου, σύμφωνα με πληροφορίες, στήριξαν όχι μόνο με τις ψήφους τους την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ορισμένοι από αυτούς όξυναν την αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες βουλευτές.
Από την άλλη φανερώνεται ότι οι «87» βρίσκονται σε τροχιά συσπείρωσης και νέων δυνάμεων. Από 7 που αριθμούσαν μέχρι πριν από λίγο διάστημα, χθες «άγγιξαν» τους 12: Οι κ.κ. Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας, Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Ψυχογιός, Φάμελλος.
Ωστόσο, ως πλήγμα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι μια σειρά από κορυφαία στελέχη που τον στήριζαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Κώστας Μπάρκας, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Μίλτος Ζαμπάρας και η Μαρίνα Κοντοτόλη αυτή τη φορά φαίνεται πως διαφοροποίησαν τη στάση τους.
Τα όσα διεμήφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας της Γερουσίας, αλλά και στα «πηγαδάκια» στους παρακείμενους διαδρόμους, φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο ακόμη κι έκπτωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο σενάριο μιας ενδεχόμενης νέας διάσπασης και αποχώρησης μερίδας βουλευτών. Σημειώνεται ότι από την χθεσινή συνεδρίαση απών ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν παρέστη επίσης η Πόπη Τσαπανίδου, καθώς δεν έχει ορκιστεί ακόμη.
Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικράτησε είναι η ανταλλαγή δηλώσεων – λίγα μόλις λεπτά ύστερα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο. – από πηγές προσκείμενες τόσο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στους «87». «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει 17 από 35 βουλευτές», σχολίασαν οι «87», με την Κουμουνδούρου να σηκώνει το γάντι και να απαντά: «Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».
Νίκος Παππάς: Όλοι οι βουλευτές είμαστε μαζί ανεξαρτήτως τι ψηφίσαμε
Με φόντο την «εκρηκτική» συνεδρίαση που προηγήθηκε, στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την εκλογή του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος και στους βουλευτές.
«Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τις στελέχωση του προεδρίου της κοινοβουλευτικής ομάδας, να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με όλα τα μέλη της βουλευτικής ομάδας για να σταθεί κοινοβουλευτική ομάδα μας στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη και οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό όπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, τις προγραμματικές μας θέσεις, να ακούγονται να αξιολογούνται από το λαό και αυτό θα κάνουμε.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε: «Ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση σημερινή η οποία όμως κατέληξε παραγωγική έγινε μία αλλαγή στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουμε νέο πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας το Νίκο Παππά.
Αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε όλοι αυτό να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για το ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτική συμμαχία και ενωμένοι να προχωρήσουμε στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και να δώσουμε τις μάχες εντός και εκτός βουλής».
Για το ότι δεν στηρίχτηκε από όλους τους βουλευτές η πρόταση του προέδρου, ανέφερε: «Δεν είναι κάτι το οποίο είναι ευχάριστο, οι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και αιτιάσεις τους, ωστόσο έγινε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, οδήγησε σε σένα θετικό αποτέλεσμα. Όλα είναι αποδεκτά, ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, αλλά στο τέλος της βραδιάς έχουμε μία θετική κατάληξη και αυτό μετράμε, διότι όπως είπε και ο πρόεδρος στο κλείσιμο της ομιλίας του, έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Η πρόταση Κασσελάκη που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
Η «θυελλώδης» συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά τις εκκλήσεις για αποφυγή μιας νέας διάσπασης από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, προοιωνίζει το συγκρουσιακό κλίμα που υπάρχει, εντείνεται και διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει στο επόμενο διάστημα. Το ενδεχόμενο και μιας νέας διάσπασης, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από την Κουμουνδούρου.
Ως θρυαλλίδα των εξελίξεων που επακολούθησαν λειτούργησε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την άρνησή του να παραιτηθεί και ζήτησε να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και το Καταστατικό, δηλαδή να γίνει πρόταση μομφής από τους βουλευτές και να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Φάμελλος: «Η πρόταση του προέδρου είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ – Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα»
Ο Σωκράτης Φάμελλος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέθεσε σημεία της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η πρόταση του προέδρου για αλλαγή του προέδρου της Κ.Ο. πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου που μας έδωσε εντολή για ενότητα και συλλογικότητα.
Αντί για ενότητα – και χωρίς καμιά αιτιολογία – η εισήγηση του προέδρου μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Και τροφοδοτεί και ένα νέο κύκλο τοξικότητας, που μας προβληματίζει τελευταία όλο και περισσότερο.
Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς.
Αυτή η κατάσταση στο κόμμα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει και να κατεδαφίζει, ενώ αφήνει χώρο και στο ΠΑΣΟΚ να σφετερίζεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο την εκλογή προέδρου του.
Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία και παράγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Η πρόταση αλλαγής προεδρείου αντί να διορθώσει τα μέχρι τώρα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.
Δεν παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της ΚΟ στην οποία εκλέχτηκα ομόφωνα από την ΚΟ με ομόφωνη εισήγηση της ΠΓ.
Ενημέρωσα τον πρόεδρο ότι αυτή η εισήγηση είναι πολιτικό λάθος. Δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό μου και προσωπική επιδίωξη αυτή η άποψη.
Η εισήγηση κάνει κακό και στην κοινωνία και στην αριστερά. Για αυτό και δεν μπορώ να συμφωνήσω.
Οφείλω να προστατέψω την ενότητα και την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κάνω εδώ και ένα χρόνο.
Επιδίωξα τη σύνθεση, προσπάθησα να βρω λύσεις ακόμα και με συμβιβασμούς σε λάθη και ελλείμματα, δουλέψαμε ένα χρόνο όλοι μαζί, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος.
Οι πολίτες μας γυρνούν την πλάτη και εμείς αντί να ακούσουμε σήμερα μία εισήγηση που διορθώνει τα λάθη μας και μας κάνει καλύτερους, ακούσαμε μια εισήγηση για ένα ακόμα μεγάλο λάθος. Νέα εσωστρέφεια. Νέο πρόβλημα.
Καταλαβαίνω ότι δημιουργείται έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενημέρωσα σήμερα τον πρόεδρο αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου να μην προχωρήσει η αλλαγή προεδρείου.
Η ΚΟ έχει σοβαρό και θεσμικό ρόλο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και πρέπει σήμερα να πάρει την απόφαση που προβλέπεται κοινοβουλευτικά.
Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Ζητώ να τοποθετηθεί η ΚΟ και να καταψηφιστεί η πρόταση του προέδρου για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για την ενότητα του χώρου μας».
Η στάση του Σωκράτη Φάμελλου προκάλεσε διχογνωμία και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών, με ορισμένους μάλιστα να ζητούν την αναβολή της ψηφοφορίας και τη σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ με φυσική παρουσία του προέδρου του κόμματος. «Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα θα διαλυθούμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
«Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο Σωκράτης Φάμελλος. Τότε, «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος από τη θέση του Προέδρου της Κ.Ο.
Τα «βέλη» των «87» κατά της ηγεσίας
Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος ήταν και η τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιοπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο πρόεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη».
Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της στράφηκε ανοιχτά κατά του Στέφανου Κασσελάκη σημειώνοντας ότι «ποτέ το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη. Ξεκινώντας από την ιστορία που ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μαύρα. Όσα δεν τόλμησε ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πει» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα».
Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο. Υπάρχουμε εδώ μέσα άνθρωποι που έχουμε αγωνιστεί σε πολύ δύσκολα για τη χώρα» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως «κρινόμαστε όλοι κάθε μέρα άρα και ο πρόεδρος. Ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις», τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της έκανε λόγο για «οργανωμένο σύστημα τρολ με κεντρικό συντονισμό. Κάποιοι νόμισαν ότι θα φύγουν κάποιοι άλλοι για να έρθουν αυτοί και θα εκτοξευτεί το κόμμα». Παράλληλα έστρεψε τα «πυρά» της και στους υποστηρικτές του προέδρου λέγοντας ότι «δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα «ναι», ενώ ξέρουν την αλήθεια».
«Ό,τι πιστεύω το έκανα πάντα ανοιχτά και ορατά και τα θετικά και αρνητικά. Σήμερα δεν προτείνεται αλλαγή για να πάμε μπροστά. Γίνεται άλλο ένα ξεκαθάρισμα» υπογράμμισε και στηρίζοντας τον Σωκράτη Φάμελλο, τόνισε ότι «υπηρέτησε το ρόλο του και κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και σε πολύ δύσκολες στιγμές με πολλή μεγάλη επάρκεια και αξιοπιστία και αυτό είναι κοινός τόπος σε όλη την κοινωνία».
Το παρασκήνιο της απόφασης για απομάκρυνση του Σωκράτη Φάμελλου
Παρά τις ευχαριστίες του Στέφανου Κασσελάκη για τη συμβολή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση για απομάκρυνσή του δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.
Αντίθετα, αποτελούσε μια σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη έπειτα από την ανοιχτή ρήξη του με τον πρόεδρο του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο, όταν τέθηκε το ζήτημα της αναβολής του Συνεδρίου για τον Οκτώβριο.
Στο ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών προστέθηκε και η έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος που ήθελε τον κ. Φάμελλο να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης κούρσας διαδοχής ύστερα από πρόταση μομφής προς τον κ. Κασσελάκη είτε από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, είτε από την πλευρά των «87».
Οι «αιχμές» Κασσελάκη προς Σπίρτζη και «87»
Η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη περιείχε ακόμη σαφή μηνύματα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίες οι «αιχμές» κατά του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ανοιχτά κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να παραιτηθεί.
«Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον Πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ενάντια στη βούληση των οργάνων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ας αφήσουν τους υπόλοιπους να πάμε μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά των «87» αναφέροντας ότι: «Όπως έχω πει σε όλες τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, είναι απαράδεκτο να γίνονται διαρροές και δη εν ώρα συνεδρίασης. Προφανώς αυτές οι διαρροές, είτε κειμένων είτε λεγομένων, οι οποίες είναι όλες αντικαταστατικές, δεν γίνονται καλόβουλα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα. Όχι από εμένα. Από τον ελληνικό λαό».
Η «εκρηκτική» συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είναι τυχαία. Ήρθε ως συνέχεια της επεισοδιακής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας με την αποχώρηση 8 στελεχών της ομάδας των «87» και την στάση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος αμφισβήτησε την ηγεσία. Παράλληλα, είχαν προηγηθεί οι αντεγκλήσεις μεταξύ της Αθηνάς Λινού και του Παύλου Πολάκη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστή η απόφαση της Πόπης Τσαπανίδου να αποδεχθεί την «κενή» έδρα ύστερα από την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου.
Οι αλλαγές στην Κ.Ο.
Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της διαδικτυακής του παρέμβασης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας όχι μόνο τον μέχρι πρότινος πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς και τους συντονιστές της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου.
Έτσι, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κασσελάκη νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι κ.κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος, αντικαθιστώντας τους κ.κ. Νικο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό.
Ως αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος προτείνεται ο Βασίλης Κόκκαλης.
Συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) προτείνεται η Γιώτα Πούλου και αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ η Ραλλία Χρηστίδου.
Γραμματέας της Κ.Ο. παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κ.Ο. ο Θάνος Μωραΐτης.