“Είναι αδύνατον κάποιος να εποπτεύει τα 9000 νησιά στο Αιγαίο για να δει αν θα γίνει κάτι. Το βασικό είναι να υπάρχει μια στρατηγική για το τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε το προηγούμενο πάθημα και μάθημα των Ιμίων, που εμείς επιλέξαμε να στρατικοποιήσουμε την κρίση” δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Άλλη δήλωση έκανε ο Γιλντιρίμ που μίλησε για την ακτοφυλακή και άλλη το Τσαβούσογλου που μίλησε για κομάντος του στρατού. Δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται αλλά είναι σαφές, ότι η άλλη πλευρά επιχειρεί να στρατικοποιήσει τα πράγματα, εμείς δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε” συμπλήρωσε.
“Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεις αυτή την κατάσταση. Το 1996 εμείς επιλέξαμε να στρατικοποιήσουμε την κρίση. Είναι πιο σημαντικό να εμφανίζονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα natura που υποβάλλει η Ελλάδα το όνομα της νησίδας, γιατί η Ελλάδα είναι κυρίαρχος. Αυτά είναι πιο σημαντικά γιατί αυτά μετράνε στην τελική ανάλυση. Αν θα φαίνεται για 15 ημέρες ή 5 ώρες μια σημαία είναι κάτι ψυχολογικό, το αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν σημαίνει τίποτα από πλευράς κυριαρχίας. Από το 1983 εντάσσουμε τις βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους σε προγράμματα προστατευόμενης πανίδας και μεταναστευτικών ειδών” τόνισε.
“Οι Τούρκοι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, με τους δύο στρατιωτικούς δε είναι εμφανές ότι κάνουν μια ψυχολογική επιχείρηση, που βασίζεται στην επικοινωνία. Έχουν αντιληφθεί ότι είναι ένα θέμα που μας ενοχλεί πολύ και πετάνε ειδησούλες και εμείς τρέχουμε από πίσω. Είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου που παίζουν οι Τούρκοι και χρησιμοποιούν το επικοινωνιακό”
Ακούστε το ηχητικό:
Πηγή: enikos.gr