Συνολάκης στον Realfm: Το Μάτι μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 λεπτά – Έπρεπε να τους προστατεύσουμε με μια προειδοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή

“Όλος ο πληθυσμός από το Νέο Βουτζά και το Μάτι μπορούσε να έχει απομακρυνθεί σε 57 λεπτά. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούσε να γίνει η απομάκρυνση σε 57 λεπτά και στη χειρότερη περίπτωση 83 λεπτά. Αν είχε υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων δεν θα είχαμε θύματα”, δήλωσε στον Reafm ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκηςμε αφορμή τα συμπεράσματα έρευνας για τις ευθύνες σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 99 άτομα.

“Ο χρόνος που χρειάζεται μόνο το Μάτι για εκκένωση είναι περίπου 30 με 45 λεπτά. Στο Μάτι δεν μπορούν καλά οι κάτοικοι να παρακολουθήσουν το τι γίνεται και τη φωτιά που έρχεται. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που έπρεπε ουσιαστικά να προστατεύσουμε , που ήθελαν μία προειδοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι “η πρώτη αναφορά στην πυροσβεστική είναι στις 16.49 . Αν μέσα σε μισή ώρα είχε ληφθεί η απόφαση για την εκκένωση, υπήρχε χρόνος να εκκενωθεί ολόκληρο το Μάτι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ελήφθη ποτέ η απόφαση εκκένωσης”.

“Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι οι άνθρωποι στο Μάτι είχαν την εσφαλμένη εντύπωση -και η πολιτεία τους είχε αφήσει να έχουν αυτή την εντύπωση- ότι οι φωτιές θα σταματούν πάντα στη λεωφόρο Μαραθώνος. Η λεωφόρος Μαραθώνος ήταν ένα μεταφυσικό όριο που ήταν αδύνατο να περάσει η πυρκαγιά από εκεί”, πρόσθεσε.

Για τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών τόνισε ότι “ήταν γνωστό 4 ώρες πριν ότι θα έχουμε το σπάνιο φαινόμενο των δυτικών ανέμων . Ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα ακραίο φαινόμενο το οποίο θα κάνει την πυρόσβεση πάρα πολύ δύσκολη”.

“Υπήρξε πλήρης έλλειψη διαχείρισης της κρίσης και κοινής επιχειρησιακής εικόνας και αυτό φάνηκε από τις ενέργειες της αστυνομίας. Η κοινή επιχειρησιακή εικόνα αποκτάται μόνο όταν γίνονται ουσιαστικές ασκήσεις για να καταλάβει ποιες είναι οι αδυναμίες του συστήματος και να τις διορθώσει. Τις περισσότερες φορές οι ασκήσεις είναι παρελάσεις των σωμάτων ασφαλείας”, κατέληξε ο κ. Συνολάκης.

Ακούστε το ηχητικό:


Δεν υπάρχει υποστήριξη HTML5https://media.enikonomia.gr/data/podcasts/196514_5aaeafbb9f-9108694560b4c05d.mp3

Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version