Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο πριν από τον “λευκό καπνό” στις Βρυξέλλες – Οι ενστάσεις, η συμφωνία και οι προκλήσεις

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα σε νευραλγικές θέσεις, παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Βίκτορ Ούρμπαν.

Μια νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξασφάλισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Προεδρία του Συμβουλίου θα είναι ο τέως Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα  και στην θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας η πρωθυπουργός της Εσθονίας  Κάγια Κάλλας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιχειρήσει να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από 10 μέρες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής αλλά αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό. Τελικά χθες το θέμα έκλεισε και τα πρόσωπα για τις τρεις κορυφαίες θέσεις κλείδωσαν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ καταψήφισε τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλλας. Ο Βίκτορ Ούρμπαν από την άλλη καταψήφισε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και απείχε στην ψηφοφορία για την Κάγια Κάλλας.

Η υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου. Να επισημανθεί εδώ πως χρειάζονται τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

«Αποστολή εξετελέσθη», «τα καταφέραμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της ΕΕ και τη Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024-2029.

Ικανοποίηση για την έγκριση των υποψηφιοτήτων

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την ευγνωμοσύνη της στους ευρωπαίους ηγέτες που ενέκριναν την υποψηφιότητά της για μια 2η θητεία. «Είμαι χαρούμενη που μοιράζομαι αυτήν τη στιγμή με τους φίλους μου Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού παρουσιάσει τις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές.

Κληθείσα να σχολιάσει την αποχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού κατά την ψηφοφορία της υποψηφιότητάς της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε: «Είναι σημαντικό να συνεργαστώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία, όπως και με όλες τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η αρχή που ακολουθώ πάντα».

«Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή που ορίστηκα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά», δήλωσε από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα εργαστώ μαζί με την Ούρσουλα και τον Αντόνιο Κόστα. Θα κάνουμε πολύ καλή ομάδα για να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ακρόασή της και η στήριξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κάγια Κάλας. «H οικοδόμηση ενότητας μεταξύ των κρατών-μελών θα είναι η προτεραιότητά μου, όταν θα αναλάβω τα καθήκοντά μου το Δεκέμβρη», δήλωσε.

Κρίσιμα ζητήματα στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία για τη Στρατηγική Ατζέντα η οποία, τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές θέσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Και βέβαια να τονίσω και το γεγονός ότι η στρατηγική ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες, τη μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας, τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνουμε ήδη στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων, την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας. Είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας, τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας, η οποία και θα συνδιαμορφωθεί προφανώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπα υπό την προεδρία της Φον ντερ Λάιεν. Το γεγονός ότι οι τρεις σημαντικές πολιτικές οικογένειες στηρίζουν την κα Φον ντερ Λάιεν δίνει και τα μέγιστα δυνατά εχέγγυα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας που απαιτείται στη μυστική ψηφοφορία που θα λάβει χώρα σε δυόμισι εβδομάδες από τώρα».

Σχετικά με τη συζήτηση για την κοινή άμυνα, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι αναμένουμε από την ευρωπαϊκή επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιλογών για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. «Προφανώς δεν υπάρχει σήμερα που συζητάμε συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον. Εγώ θα εξακολουθώ να επιμένω σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική δυνατότητα της Ευρώπης και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Θέλω να θυμίσω ότι και πριν την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις από πολλά κράτη-μέλη, οι οποίες κάποια στιγμή κάμφθηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Οπότε νομίζω ότι είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Όμως η κοινή αμυντική συνεργασία σε πολλά επίπεδα νομίζω ότι για πολλούς συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί τελικά μονόδρομο», πρόσθεσε.

Η γαλλογερμανική πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις

Η προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας να περάσουν σημαντικές τροποποιήσεις στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας πυροδότησε  αντιδράσεις. Μάλιστα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας και ζήτησε να μείνει  ως έχει το κείμενο που άλλωστε είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στήριξε αμέσως την πρόταση αυτή και ζήτησε να παραμείνει το κείμενο ως έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις υποστηρίχθηκε  μεταξύ άλλων από την  Κύπρο, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργου, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Σουηδία, την Φινλανδία, την  Εσθονία, την  Τσεχία και την Λιθουανία.

Exit mobile version