Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςθα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, με αποκορύφωμα τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, που θα γίνει σήμερα το βράδυ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Το ίδιο ζήτημα, εξάλλου, έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη Σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.
Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι “αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα” της Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που επιδιώκει η Αθήνα να αποτυπωθούν: Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. “Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα”, σημειώνουν.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως “είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ”.
Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου (και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου), “ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία”, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως υπογραμμίζουν, “η ‘ομπρέλα’ αυτής της συνόδου κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα”.
Για τη στάση του ΟΗΕ
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΟΗΕ από την κυβέρνηση σημειώνουν πως “δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση” και εκτίμησαν ότι “είμαστε στη σωστή κατεύθυνση”. Ανέφεραν επίσης, ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγω των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εξάλλου, σημειώνουν, τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα. Όπως διευκρινίζουν, “πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση”.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, τονίζουν πως σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ένα βασικό θέμα είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και η ανακοίνωση της επιτροπής για την πράσινη ατζέντα. “Ο πρωθυπουργός έχει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και έχει θέσει πιο προωθημένους στόχους για τη δεκαετία 2020-2030″, σημειώνουν υπενθυμίζοντας την εξαγγελία για κατάργηση της χρήσης πλαστικούς μιας χρήσης μέχρι το 2021, όπως και της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη μέχρι το 2028.
Όπως αναφέρουν, χρειάζεται δίκαιη μετάβαση και απαιτούνται πόροι, κάτι που θα θίξει ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυσης των περιοχών που θίγονται, όπως η δυτική Μακεδονία και η Πελοπόνησσος στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι θα συζητηθεί και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
“Η χώρα μας βίωσε δέκα χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης και υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορεί να πάρει κανείς”, υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση, ενώ σημειώνουν ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, ίσως αύριο να γίνει συζήτηση και για το Brexit.
Ειδικότερα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για συμφωνία, καθώς κάθε χώρα βάζει ψηλά τον πήχυ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα που έχει την ανάγκη επενδύσεων, σημειώνει ότι αυτές χρειάζονται και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σημειώνεται πως την Παρασκευή, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Tύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ