Σύνοδος Κορυφής: Συγκεκριμένα βήματα πρέπει να εκπληρώσουν οι χώρες της Αν. Ευρώπης ως το 2020

Σε συγκεκριμένα βήματα προόδου που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι γειτονικές χώρες της ΕΕ (Μολδαβία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία και Ουκρανία) ως το 2020 κατέληξε η σημερινή Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Οι δεσμεύσεις που έλαβαν οι εν λόγω χώρες αφορούν σε μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς που άπτονται της οικονομίας και της διακυβέρνησης.

«Συμφωνήσαμε σε νέους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους που θέλουμε να εκπληρώσουμε μέχρι το 2020. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης σε ορισμένους ειδικούς τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ψηφιακή οικονομία, οι ευρυζωνικές επενδύσεις και οι επενδύσεις στις μεταφορές, την ενέργεια και έργα υποδομής. Η λίστα είναι μεγάλη», δήλωσε σχετικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή Σύνοδο.

Παράλληλα, ο Ντ. Τουσκ έκανε λόγο για «ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να δημιουργούν προβλήματα» στις χώρες αυτές, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία, μετά το θάνατο των πέντε στρατιωτών. «Η ΕΕ καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση αφορά «πάνω απ’ όλα τους πολίτες», σημειώνοντας ότι έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλες τις χώρες και τη σύγκλιση των κοινωνιών». Συγχρόνως, τόνισε ότι πέρα από την ευρωπαϊκή βοήθεια, η σταθερότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις ίδιες τις χώρες. «Η σταθερότητα είναι επίσης ζήτημα εμπιστοσύνης. Πρέπει να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενδυναμωθεί η καλή διακυβέρνηση και να καταπολεμηθεί η διαφθορά», ανέφερε.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, οι χώρες που κάποτε άνηκαν στη Σοβιετική Ένωση δεσμεύονται να ενισχύσουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας όλων των εταίρων της.

Ερωτηθείς σχετικά με το λόγο για τον οποίο οι χώρες της ΕΕ δε είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Γιούρι Ράτας ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών σύνδεσης και της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζα. «Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε και αυτός είναι ένας καλός τρόπος να προχωρήσουμε», επισήμανε.

Ερωτηθείς με τη σειρά του για το μήνυμα που στέλνει το γεγονός αυτό στη Ρωσία, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε πως η Ανατολική Εταιρική Σχέση δεν είναι «γεωπολιτικός διαγωνισμός» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, αλλά «πραγματική συνεργασία μεταξύ κυρίαρχων κρατών».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version