Σύνοδος Κορυφής: Αντιπαράθεση Κάμερον και Ολάντ για το Brexit

Σκληρή αντιπαράθεση της Βρετανίας και της Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής προμηνύουν οι δηλώσεις των ηγετών τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι αγωνίζεται για τα βρετανικά αιτήματα μίας νέας σχέσης με την ΕΕ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να αντισταθεί σε κάθε συμφωνία που θεωρεί ότι θα έβαζε σε κίνδυνο την Ευρώπη. 

Ο Κάμερον υποσχέθηκε να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν , εάν η χώρα θα μείνει σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ, με δημοψήφισμα τον Ιούνιο, εάν οι ηγέτες της Ευρώπης καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφραζαν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά έκαναν σαφές ότι αυτή δεν θα είναι εύκολη. Ο Κάμερον θέλει να αποκτήσει το Λονδίνο κάποιες εξουσίες από τις Βρυξέλλες, αλλά άλλες χώρες ανησυχούν ότι αυτό θα οδηγούσε σε χαλάρωση των δεσμών στην ένωση.

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, ο Κάμερον δήλωσε ότι αναμένει «σκληρές διαπραγματεύσεις» για τα βρετανικά αιτήματα περιορισμού των επιδομάτων σε μη Βρετανούς, Ευρωπαίους εργαζόμενου και να αποσπάσει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τη μειοψηφία των χωρών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη. “Εάν μπορούμε να έχουμε μία καλή συμφωνία, θα τη δεχθώ, αλλά δεν θα δεχθώ μία συμφωνία που δεν ικανοποιεί αυτά που χρειαζόμαστε”, τόνισε. 

Ο Ολάντ είπε ότι θέλει να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά προειδοποίησε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Το διακύβευμα είναι η ΕΕ, όχι μόνο μία ευρωπαική χώρα. Θέλω να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πάνω από όλα θέλω να είναι σε θέση να προοδεύσει, να είναι ισχυρότερη και να μην μπορεί να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Exit mobile version