Quantcast
Συνέδριο «Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα»: Στο επίκεντρο η προσέλκυση επενδύσεων - enikonomia.gr
share

Συνέδριο «Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα»: Στο επίκεντρο η προσέλκυση επενδύσεων

δημοσιεύτηκε:

Η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και η προώθηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών που έγιναν, σήμερα, Παρασκευή, από τους κ.κ. Δημήτρη Μάρδα, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Νότη Μαριά, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου «Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα» που διοργανώνει στο ξενοδοχείο Divani Caravel η επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy Investments και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (Σ.Ε.Ο.ΔΙ.) με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Δημήτρης Μάρδας: Εκστρατεία ενημέρωσης για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δημήτρης Μάρδας, τόνισε κατά την ομιλία του ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ενδιαφέροντα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που συνδέονται με την εξωστρέφεια και μάλιστα μπορεί να τα διαθέσει απευθείας στις επιχειρήσεις μέσα από τον τραπεζικό τομέα.

Όπως είπε ο κ. Μάρδας, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε δυνατό μέσο να φέρει χρήματα στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι η χώρα μας χρειάζεται περί τα 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια «για να πατήσει γερά στα πόδια της», εκ των οποίων τα 20 δις θα προέλθουν από ευρωπαϊκές πηγές.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είναι απαραίτητη μία πολιτική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) και προσέθεσε ότι η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις από το εξωτερικό σε εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Απαιτείται, σημείωσε, να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και θετικές προσδοκίες, ενώ επισήμανε ότι το κυριότερο δεν είναι μόνο οι χαμηλοί φορολογικού συντελεστές, αλλά η βελτίωση στο μέτωπο της ρευστότητας, με αιχμή του δόρατος την ΕΤΕπ, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο κ. Μάρδας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί μία εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων επενδυτών και μέχρι σήμερα έχουν γίνει συναντήσεις με περισσότερους από 105 επενδυτικούς οίκους. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει σε τακτική βάση τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, είπε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα δυσάρεστα μέτρα που επιβάλλονται τώρα, έχουν βραχυχρόνια ισχύ και σταδιακά θα απαλύνονται. Μία πολιτική σκέτης λιτότητας δεν μπορεί να φέρει την Άνοιξη, δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έπρεπε κατά το παρελθόν, μέσα σε μία περίοδο το αργότερο 3 ετών, να εφαρμοσθεί μία πολιτική εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μάρδας, προσπαθεί ακόμα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τους προμηθευτές των πλοίων που «κτίζονται« στην Άπω Ανατολή, Επίσης, συμπλήρωσε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τις συνέργειες ελληνικών και κινεζικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν θεαματικό αποτέλεσμα. Το ερχόμενο τετραήμερο θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι κατασκευαστικών ομίλων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει και συνάντηση με κατασκευαστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Τρεις προϋποθέσεις για πάει μπροστά η Ελλάδα

Στις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ομιλία του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Αφού είπε ότι προσυπογραφεί όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μάρδας, τόνισε ότι για να πάει μπροστά η χώρα υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: κοινοβουλευτική δημοκρατία, ελεύθερη οικονομία και ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε, η Ελλάδα θα βρεθεί σε ευάλωτη θέση στο σημερινό διεθνές περιβάλλον.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναρωτήθηκε ποιος θα έρθει να επενδύσει στη χώρα μας όταν υφίσταται ένα σύστημα δικαιοσύνης με το οποίο ταλαιπωρούνται οι επενδυτές με ασφαλιστικά μέτρα, δικαστικές αποφάσεις κ.ά., ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης χρειάζεται ως επικεφαλής ένας μάνατζερ. Επίσης, μίλησε για τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα, σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά και την επένδυση στο Ελληνικό.

Στη συνέχεια, επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα στεγαστικά δάνεια να μετατραπούν στο μεγάλο δράμα της εθνικής περιπέτειας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται η απόλυτη προστασία των επιχειρηματικών και κυρίως των στεγαστικών δανείων, ώστε να μην καταλήξουν στα χέρια κερδοσκοπικών funds.

Νότης Μαριάς: Προτάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νότης Μαριάς, ξεκίνησε την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σήμερα αφορά στο ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο.

Ο κ. Μαριάς επισήμανε καταρχάς ότι θα πρέπει να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή της «Βασιλείας ΙΙΙ», καθώς υπάρχει κίνδυνος να περικοπούν οι χρηματοδοτήσεις από τον τραπεζικό τομέα. Μάλιστα, όπως είπε, ετοιμάζεται σχετικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλες προτάσεις που συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ο συντελεστής αποτίμησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς και η κατάργηση του ΦΠΑ σε όλες τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ).

Επίσης, ο κ. Μαριάς υπενθύμισε την πρόταση για την προώθηση ενός προγράμματος δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας (μία θέση σε κάθε Μικρομεσαία Επιχείρηση), προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι θα χρειαστούν 30 χρόνια περίπου για να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, προσέθεσε, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Μαριάς πρόσφατα κατέθεσε σχετική επερώτηση προς την Κομισιόν για τη χορήγηση στη χώρα μας δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση, λόγω του ότι το ελληνικό ΑΕΠ ήταν το 2013 (έτος αναφοράς για τη ρύθμιση) οριακά πάνω από το 60% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ρύθμιση για να υποχωρήσει το ενεργειακό κόστος, υπογράμμισε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.