Συνδέσμος Ελληνικών Κολλεγίων: To Brexit δεν αλλάζει την αναγνώριση πτυχίων ούτε το ύψος των διδάκτρων

Με το τοπίο μετά το Βrexit να παραμένει ακόμη θολό σε πολλούς τομείς, ειδικοί δίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να φέρει για τους Έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, αλλά και για όσους σπουδάζουν στην Ελλάδα, σε κολλέγια συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια.

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων δέχθηκε τα πρώτα τηλεφωνήματα από γονείς και σπουδαστές που ανησυχούσαν, ρωτούσαν σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων, αλλά και για το αν θα υπάρξει μεταβολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. «Ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι με την αναγνώριση των πτυχίων και το ύψος των διδάκτρων» διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Κολλεγίων, Βασίλης Δασκαλάκης και λέει κατηγορηματικά: «Ούτε κατά διάνοια δεν αλλάζουμε τα δίδακτρα, δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός».

«Αν το πτυχίο που έδινε ένα κολλέγιο στην Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο πριν το δημοψήφισμα, θα συνεχίσει να είναι, δεν έχει καμία σχέση αν βγει εκτός κοινότητας η Αγγλία» συμπληρώνει.

«Στα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια, στην Αγγλία, εάν τελικά γίνει η έξοδος από την ΕΕ, η αύξηση των διδάκτρων θα είναι σημαντική» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει κατά συνέπεια, αύξηση του ενδιαφέροντος από φοιτητές, που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν με χαμηλότερο κόστος το ίδιο πτυχίο που θα αποκτούσαν και στην Αγγλία.

Όπως παρατηρεί μάλιστα ο κ Δασκαλάκης που είναι επίσης πρόεδρος του BCA college στην Ελλάδα το οποίο συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία, «αν και είναι νωρίς, ήδη, τα βρετανικά πανεπιστήμια αποκτούν πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες που έχουν γενικά στο εξωτερικό αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου φοιτούν περίπου 18 χιλιάδες παιδιά σε κολλέγια, τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια». «Έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας γιατί καταλαβαίνουν ότι θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των εγγραφών εκεί και επιθυμούν να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους. Σκέφτονται πως αντί να χάσουν τους φοιτητές είναι καλύτερα να τους έχουν στα παραρτήματά τους στην Ευρώπη. Δεν αλλάζει ασφαλώς τίποτα στη σχέση μας, αντίθετα διευρύνεται ο ορίζοντας της συνεργασίας και ενισχύεται».

Την ίδια ώρα αναφορικά με τις ανησυχίες των περίπου 11 χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται ήδη στην Αγγλία ή εκείνων που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Γηραιά Αλβιόνα, ο Θωμάς Πολίτης αντιπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, από το study.in.uk, , υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι «τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τόσο για τα άτομα τα οποία είναι ήδη φοιτητές όσο και για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την εγγραφή τους σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, φέτος ή του χρόνου. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ Πολίτη «η βρετανική νομοθεσία προβλέπει ότι με το στάτους με το οποίο έχει εγγραφεί κάποιος στο πανεπιστήμιο με αυτό το στάτους και πρέπει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εφόσον έχει κάνει την εγγραφή ως ευρωπαίος πολίτης, κατ’ επέκταση home student, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν υλοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ αυτοί οι οποίοι θα εγγραφούν μετά την έξοδο, μετά δηλαδή από δύο χρόνια, τότε θα επηρεαστούν».


Exit mobile version