Συνάντηση της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεσή της, η Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Γιάννη Μπρατάκο, την Α’ Αντιπρόεδρο, κα. Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη, τον Β’ Αντιπρόεδρο, κ. Σταύρο Καφούνη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Μπάμπη Μωραΐτη ,τον Οικονομικό Επόπτη, κ. Ευάγγελο Τσόγη, τον Υπεύθυνο ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Μελών, κ. Σταύρο Γεωργάκη, τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, κ. Δημήτριο Δημητρίου και τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, κ. Νικόλαο Βασιλείου.

«Το κράτος στάθηκε κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα με πραγματική στήριξη σε πολλά επίπεδα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περιπέτεια του κορονοϊού συμπληρώνοντας ότι: «Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος και απηχεί τις απόψεις -θα έλεγα- της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων».

«Τώρα, πρέπει να δρομολογήσουμε την επόμενη φάση της ανάκαμψης, πάντα με έμφαση στη δημιουργία πολλών, όσο το δυνατόν, πιο καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη διαχρονική στήριξή του προς τον επιμελητηριακό θεσμό, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της νέας Διοικητικής Επιτροπής. «Το ένα κομμάτι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Έτσι ώστε πολύ γρήγορα να μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερα και γρηγορότερα όλες τις υπηρεσίες μας ψηφιακά στα μέλη μας. Ένα δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την εξωστρέφεια. Ένα τρίτο πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι ο μετασχηματισμός του Κέντρου Επιχειρηματικότητας που στεγάζεται στο “Αμερικής 8”. Αυτή τη στιγμή είναι μία θερμοκοιτίδα, την οποία θέλουμε να μετεξελίξουμε σε ένα hub καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπρατάκος εστίασε σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, που είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση. «Ένα σημαντικό πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα και κυρίως για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σήμερα, είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παρότι η πολιτεία έχει κάνει εξαιρετικές προσπάθειες με τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: «αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία, προφανώς, στα ζητήματα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επειδή έχει υπάρξει μια μικρή παρεξήγηση στον δημόσιο λόγο -όχι με δική μας υπαιτιότητα- για το ζήτημα του πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμείς στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις και όλες οι επιχειρήσεις έχουν τη θέση τους σε μια δυναμική οικονομία.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες το επιθυμούν να συγχωνευθούν, να συνενώσουν δυνάμεις έτσι ώστε να γίνουν μεγαλύτερες, να έχουν οικονομίες κλίμακος και να έχουν και οικονομικά οφέλη τα οποία απορρέουν από αυτή την επιλογή. Δεν θέλουμε να είναι ένα λογιστικό τερτίπι. Θέλουμε να είναι πραγματικές συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν πιο μεγάλες, πιο ισχυρές επιχειρήσεις.

Και είναι και αυτή μια πολιτική την οποία εξήγγειλα στη Θεσσαλονίκη, η οποία, νομίζω, ότι θα βρει ανταπόκριση στην επιχειρηματική κοινότητα και είναι σημαντικό και οι ίδιοι επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν ότι μερικές φορές το να έχουν ένα μικρότερο ποσοστό μιας μεγαλύτερης επιχείρησης μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από το να έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό μιας μικρότερης επιχείρησης. Όλο το ζήτημα είναι η ανάπτυξη και ποιές είναι οι δυνατότητες που έχει ο επιχειρηματίας να μεγαλώσει τη δραστηριότητα της εταιρείας του», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πολλά θέματα λύσαμε μαζί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορώ να σας το πω αυτό, για να το ξέρετε. Ειδικά το ΕΒΕΑ έπαιξε πολύ κομβικό ρόλο στο να διορθώσουμε αποφάσεις που βγάζαμε ongoing εκείνη την κρίσιμη πρώτη περίοδο και έτσι να βοηθήσουμε και τα μέλη σας να έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια από τα όποια μέτρα σχεδιάζαμε».

Στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Τσακίρης.


Exit mobile version