Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το γεύμα με θέα τον Βόσπορο, το “μενού” των συζητήσεων και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Γεύμα εργασίας με θέα τον Βόσπορο στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη θα έχουν την Κυριακή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο γεύμα ενδέχεται να παρευρεθούν οι στενοί συνεργάτες των δύο ηγετών, η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραχίμ Καλίν. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά γίνεται μια άτυπη συζήτηση κορυφής στην Πόλη μεταξύ των δύο ανδρών που δεν εντάσσεται στο περιθώριο κάποιας συνόδου του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ.

Το μενού των συζητήσεων

Τόσο το Μαξίμου όσο και το Ακ Σαράι θέλησαν να εμφανίσουν κοινή διάθεση για ανοιχτούς διαύλους, εξ ου και η συμφωνία για το γεύμα, όσο και εάν είναι το “μενού” εκείνο που προκαλεί τριβές οδηγώντας τα δυο επιτελεία σε προσεκτική προετοιμασία του περιβάλλοντος συζήτηση.

Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα δεν θέλησε να προτρέξει σε ανακοινώσεις ούτε καν την ώρα που η τουρκική πλευρά είχε προχωρήσει στις σχετικές διαρροές. Ούτε και θέλησε με οποιονδήποτε τρόπο να σηκώσει τους τόνους όταν από την Άγκυρα ένα κομματικό πρόσωπο, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ βιάστηκε ακόμη και να ορίσει ο ίδιος την ατζέντα της συζήτησης σηκώνοντας ρητορική περί “γαλάζιας πατρίδας” ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η Αθήνα επιδιώκει μια πολύωρη συζήτηση ουσίας σε οριοθετημένο “μενού” χωρίς εξάρσεις ρητορικής στο φόντο των γεωπολιτικών αναταράξεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι προκλητικές αιτιάσεις δεν χωρούν σε καμία ατζέντα ούτε μπορεί να αποτελούν βάση συζήτησης.

Ταυτόχρονα διαμηνύεται η θετική διάθεση του Πρωθυπουργού και η πρόθεσή του να επικεντρωθεί στην ουσία “χωρίς ψευδαισθήσεις”. Το βάρος πέφτει στις “κοινές προκλήσεις” από την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Η περιφερειακή σταθερότητα, η ανάγκη για ήπιους τόνους, ζητήματα γεωπολιτικά, κρίσιμα ενεργειακά θέματα αλλά και “χαμηλότερης πολιτικής ” κεφάλαια στο πλαίσιο και μιας θετικής ατζέντας που απασχολούν άμεσα και τις πλευρές, είναι τα ζητούμενα της Αθήνας.

Στόχος άλλωστε είναι να διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία την προσήλωση της στον διάλογο και στο διεθνές δίκαιο απέναντι σε αναθεωρητικές ενέργειες. Όμως και η Άγκυρα θέλει να αναδείξει έναν δικό της ρόλο καλώντας για παράδειγμα στην Αττάλεια τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας -Ουκρανίας και επίσης δεν θέλει να δείξει προς τα έξω εικόνα απομάκρυνσης από τον διάλογο με την Ελλάδα


Exit mobile version