Συνάντηση εργασίας Κ. Φωτάκη και Θ. Τζάκρη

Η συνεργασία των δύο υπουργείων στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας και η διασύνδεσή τους με τη Βιομηχανία εξετάστηκε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης με την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης, σύμβουλοι των δύο υπουργών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στο κέντρο της πολιτικής της την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, και αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δημιουργία του νέουΕθνικού Ταμείου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΤΕΚ) μέσα από το οποίο θα ενισχύεται και η διασύνδεση με τη Βιομηχανία.

Ο Αν. Υπουργός τόνισε τη στόχευση στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας που προκύπτουν από τις ανάγκες τις αγοράς αλλά και αυτών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα επιστημονικής περιέργειας. Ο Κώστας Φωτάκης ανέλυσε τις προτεραιότητες του Υπουργείου στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και έδωσε έμφαση στη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών για τη διασύνδεση της Έρευνας και της Βιομηχανίας.

Η Υφυπουργός Βιομηχανίας σημείωσε ότι μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ δίνεται έμφαση στη χρηματοδότηση τέτοιων συνεργατικών σχηματισμών. Επίσης η Υφυπουργός Βιομηχανίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης και ενσωμάτωσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ελληνικής βιομηχανίας και γενικότερα της μεταποίησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις «αλυσίδες αξίας» στους τομείς του βαμβακιού και του ενδύματος, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών και στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε ότι «το υπουργείο Βιομηχανίας επιθυμεί τη διασύνδεση της Έρευνας με τις «αλυσίδες αξίας» που θα δημιουργηθούν, με την ενίσχυσή τους μέσω του ΕΠΑΝΕΚ».

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για συνέργειες των δύο υπουργείων, τα οποία περιλαμβάνουν:

– Τη μελέτη και υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου διασύνδεσης Έρευνας και Βιομηχανίας μέσω συνεργατικού σχήματος στον κλάδο του βαμβακιού.

– Τη μελέτη και υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου δικτύωσης και συνεργατικών σχημάτων στο χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

– Τη διερεύνηση συγκεκριμένων δράσεων ενίσχυσης των δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας αλλά και της διασύνδεσης με τη Βιομηχανία στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων και ποτών.

– Την έμφαση στα θέματα δικτύωσης και συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Exit mobile version