Προθεσμία εβδομήντα ημερών έχει η κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση και να σχεδιάσει βήμα βήμα τη γραμμή που θα ακολουθήσει στον δεύτερο «γύρο».
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργεί νέα δεδομένα, με την ελληνική πλευρά να ανεβάζει ταχύτητες για να λειάνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει το Brexit.
Αντιπροσωπεία των δανειστών αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου και στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην υπάρχουν μέχρι τότε ανοιχτά θέματα που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις.
Για τον σκοπό αυτόν έχει σταλεί αναλυτικό οργανόγραμμα σε όλα τα υπουργεία τα οποία βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα.
Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει ένα νέο «σύρσιμο» της διαπραγμάτευσης που σε συνδυασμό με το Brexit θα δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας στην οικονομία.
Κινήσεις σε δύο μέτωπα
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει και είναι χαρακτηριστικό πως συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή που επεξεργάζεται γραμμή προς γραμμή τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο «καυτό» θέμα των εργασιακών.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σύμφωνα με το Έθνος, οι κινήσεις θα γίνουν σε δύο μέτωπα:
1. Κατ’ αρχάς θα πρέπει μέχρι να επιστρέψουν οι δανειστές να έχουν υλοποιηθεί όλα όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση. Με αυτό τον τρόπο θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο το δεύτερο τμήμα της δόσης που είναι 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στο υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων για την πρώτη αξιολόγηση, καταρτίζοντας ταυτόχρονα ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.
Ο κατάλογος αυτός έχει ήδη σταλεί σε κάθε υπουργείο, το οποίο πρέπει να «τρέξει» τις εκκρεμότητες. Για να μην υπάρχουν απρόοπτα έχει οριστεί ένα στέλεχος ανά υπουργείο που εποπτεύει τη διαδικασία στον τομέα του.
2. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει αρχίσει την προετοιμασία για την δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει με την έλευσης της τρόικας στην Αθήνα το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων για να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα χρήματα. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στα εργασιακά.