Quantcast
Συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι δίνει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων , ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αναφέρει σε ανακοίνωση τι πρέπει να προσέξει το καταναλωτικό κοινό:

Α.«Επισήμανση σφάγιων»

1.Τα σφάγια ζώων (όπως αιγοπροβατοειδών, χοιροειδών κλπ) που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος λαμπρού κυανού (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου σφαγής τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.

2.Τα σφάγια ζώων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν τη παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε κράτους μέλους και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ).

3.Τα σφάγια ζώων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας που προβλέπει η κάθε Τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού (χρωστική Ε155).

4.Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες Κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.

5.Γενικά τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται υπό ψύξη 2 – 5 °C και τα κατεψυγμένα κρέατα σε θερμοκρασία – 18 °C και κάτω. Δεν πρέπει ο καταναλωτής να επιλέγει κρέατα που διατίθενται σε ανοικτούς , μη ψυχομένους χώρους.

6.Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι ελαφρώς υγρή και σφικτή και η μυρωδιά του να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος και όχι οσμή που να φανερώνει αποσύνθεση.

Β.«Επισήμανση» πουλερικών – γαλοπουλών

1.Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να μην έχουν φτερά και εντόσθια και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με μορφή σφραγίδας είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μίας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας). Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης καθώς και την ημερομηνία ανάλωσης τοποθετημένη πάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα κατά τρόπο ευανάγνωστο.

2.Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη από +2 έως +4°C και οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους -18°C ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία..

3.Τα σφάγια πουλερικών( κοτόπουλα, κοκοράκια κ. λ. π. ) πρέπει να προέρχονται από νόμιμα εγκεκριμένα σφαγεία και να έχουν υποβληθεί τόσο σε κτηνιατρική επιθεώρηση όσο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

Γ.«Επισήμανση» θηραμάτων

1.Κατά την αγορά άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα.

2.Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνία ανάλωσης.

Δ.«Επισήμανση» γαλακτοκομικών προϊόντων

1.Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία ενώ πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο.

2.Καλό είναι οι καταναλωτές να μην αγοράζουν φρέσκα τυριά από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι γιατί οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και το πιθανότερο όχι ορθές.

Γενικότερα ο καταναλωτής συνετό είναι να αποφεύγει τις αγορές τροφίμων ζωικής προέλευσης από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες ή δήθεν παραγωγούς διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορούν όχι μόνο να τον παραπλανήσουν αλλά και να βλάψουν σοβαρά την υγεία του.

Τέλος όσον αφορά τους εμπόρους κρεάτων και τους κρεοπώλες, θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που σχετίζονται με τη σήμανση των κρεάτων που παραλαμβάνουν. Υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρουν, την προβλεπόμενη από την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, σφραγίδα ( ευανάγνωστη και ευκρινής υγειονομική σφραγίδα πλέον ).

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουν στη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, στην προστασία των τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά την αποθήκευση, διακίνηση και μεταφορά εξασφαλίζοντας συνθήκες ορθής υγιεινής πρακτικής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.