Quantcast
Σύμπνοια για τα ελληνοτουρκικά στο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής - enikonomia.gr
share

Σύμπνοια για τα ελληνοτουρκικά στο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο, σε κλίμα σύμπνοιας, υπό την “σκιά” των συνεχών καιεντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρείχε στους εκπροσώπους των κομμάτων ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Κυβέρνηση και κόμματα επισήμαναν με έμφαση ότι τα ελληνικά δίκαια είναι ριζωμένα στη διεθνή νομιμότητα και δεν νοείται να τα αμφισβητεί κανείς.

Ως προς το Σκοπιανό, ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσουν σταδιακά οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως προηγουμένως η Σκοπιανή κυβέρνηση ολοκληρώσει με επιτυχία το δικό της κομμάτι της Συμφωνίας.

«Να μην υπάρξουν κοινοβουλευτικά τερτίπια στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» προειδοποίησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι τα δίκαια μας είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα και για αυτό δεν θα μπούμε σε ρητορικές εξάρσεις. Με νηφαλιότητα και εγρήγορση επιβεβαιώνουμε ότι είναι εξασφαλισμένα τα εθνικά μας δίκαια», συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα εξάγει σταθερότητα στην περιοχή».

Καλύπτοντας πλήρως τις δηλώσεις του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε «έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έστειλε σαφές σήμα, όπως έπρεπε να κάνει».

Σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αν. Υπ. Εξωτερικών είπε ότι «επιβεβαιώθηκε πλήρως η θέση μας ότι οι Πρέσπες κατοχυρώνουν ιθαγένεια και όχι εθνότητα», προσθέτοντας «με αίσθημα εθνικής ευθύνης πιστεύω ότι η Βουλή θα κυρώσει την Συμφωνία» και αναφέροντας ότι από τα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαδικασίες για κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Για την Αλβανία είπε ότι «δρα με τρόπο αντίθετο στην ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», καλώντας την Κυβέρνηση της χώρας να λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήρε την συμβολή του Νίκου Κοτζιά, καταδικάζοντας τις απειλές εναντίον του.


Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο βουλευτής και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, ο οποίος είπε ότι ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη η ημερήσια διάταξη κι έκανε λόγο για «εξαιρετική συνεδρίαση».

ΝΔ: δεν μπορεί να συνεχίζει η χώρα με ΥΠΕΞ μερικής απασχόλησης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «Υπουργός Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στη χώρα» και δήλωσε ότι η «η αυξημένη ένταση στο Αιγαίο υπάρχει με ευθύνη Τουρκίας», προσθέτοντας «η ΝΔ διαπιστώνει ότι αυξάνεται η τουρκική παραβατικότητα ποσοτικά και ποιοτικά. Δεν είναι ανεκτή η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης». Στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα επεσήμανε «ούτε να σκεφτεί ότι θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, στην διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησε «σαφή απάντηση για τα διαδικαστικά βήματα που σχεδιάζει κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών», λέγοντας ότι η ΝΔ ούτε θα συρθεί ούτε θα εκβιαστεί από διαδικαστικά τερτίπια. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Αλβανίας σε βάτος της μειονότητας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας πρέπει να είναι σεβαστά», συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ «είναι στο σκοτάδι» σε ότι αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εκπροσώπησε την Δημοκρατική Συμπαράταξη επεσήμανε ότι «στις τουρκικές προκλήσεις, απάντηση αποτελεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνοντας ότι «η ελληνοτουρκική ένταση δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για μικροκομματικές στοχεύσεις».

Εκ μέρους του Ποταμιού, συμμετείχε ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έκανε λόγο για εξαιρετικό κλίμα και ομοθυμία στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, δηλώνοντας ό,τι «απάντηση στην Τουρκία είναι η ψύχραιμη και ενιαία φωνή», σημειώνοντας ότι «το κλείσιμο εκκρεμοτήτων στο “Μακεδονικό” είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να διοχετευθεί διπλωματικό κεφάλαιο στα ελληνοτουρκικά».

Ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, που αποχώρησε πριν την λήξη της συνεδρίασης, καθώς έπρεπε να μεταβεί στην Βουλή, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρέπει να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ ανέφερε ότι «υπάρχει κλίμα σύμπνοιας μέσα στη συνεδρίαση». Όπως είπε, μείζον θέμα για το κόμμα του είναι «η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.